Denník N

Trenčín minulý rok takmer vypadol z ligy. S Radivojevičom zrazu píše príbeh, ktorý nemá obdobu

Branko Radivojevič. Foto - TASR
Branko Radivojevič. Foto – TASR

Ak dnes hokejisti Trenčína vyhrajú nad Banskou Bystricou, otočia sériu z 0:3 na 4:3. Ako jediný tím na svete by to dokázali tretíkrát. O 15:00 aktualizované o stanovisko Banskej Bystrice.

V slovenskej hokejovej extralige sa píše príbeh, ktorý nemá obdobu. Hokejisti Dukly Trenčín môžu získať hetrik, aký nedokázalo zrejme žiadne mužstvo na svete.

Tretíkrát za posledné roky môžu vyhrať sériu, v ktorej prehrávali už 0:3 na zápasy. A tentoraz priamo vo finále, čím by sa po 14 rokoch znovu stali majstrami Slovenska. Rozhodne sa v siedmom zápase dnes v Trenčíne.

To, aké ťažké je otočiť v play-off stav, keď vaše mužstvo prehráva 0:3 na zápasy, dobre ukazuje viac ako 120-ročná história bojov o Stanleyho pohár v zámorí. Stalo sa tak iba štyrikrát, vždy to bolo iné mužstvo.

A iba raz – v sezóne 1941/1942 – to dokázal tím vo finále. V hokejovom stredoveku Toronto Maple Leafs otočilo sériu s Detroitom Red Wings. V českej extralige sa to ešte nestalo ani raz.

Patent na otočenie série

Dukla Trenčín však má na otáčanie zdanlivo stratených sérií patent. Pred desiatimi rokmi takto vyradila vo štvrťfinále Martin, o tri roky neskôr Slovan Bratislava. Už vtedy sa písalo, že Dukla dokázala niečo, čo hádam žiadne mužstvo na svete.

Veľmi biedne to s Trenčínom po treťom finálovom zápase vyzeralo aj tento rok. Vo finále ich čakal posledné roky azda najlepší slovenský klub Banská Bystrica (mimochodom, ovládaná Jurajom Kovaľom, známym z kauzy CT, a jeho synom a podporovaná očnou klinikou iClinic).

Napriek rozdielu bodu po základnej časti bola favoritom Banská Bystrica. Na papieri má silnejší káder, štyri vyrovnané päťky zložené z deviatich cudzincov vrátane oboch brankárov a šiestich kvalitných hráčov zo zámoria. Štvrťfinále aj semifinále prešla suverénne. V tomto príbehu akýsi Goliáš, proti ktorému stál tím, ktorý mal vo svojom rade len dvoch cudzincov.

Dlhé suchoty

Pre Trenčín je už aj účasť vo finále veľký úspech. Hokejové mužstvo vychovalo desiatky hráčov pre NHL, na jednej ulici Pod Brezinou bývajú traja víťazi Stanleyho pohára (Marián Hossa, Marián Gáborík a Zdeno Chára). Klub dlhodobo kraľuje mládežníckemu hokeju na Slovensku, aj tento rok vyhrala Dukla súťaž juniorov aj dorastu.

Seniorský tím však posledné roky mohol len spomínať na zašlú slávu. Posledný (a nateraz tretí) titul získal v roku 2004, posledné finále si zahral o tri roky neskôr. Od roku 2012 sa nedokázal tím dostať ani do semifinále. Všetko to vyvrcholilo vlani, keď sa Trenčín musel zachraňovať v baráži a istotu extraligy získal až v poslednom zápase.

Táto sezóna je však pre Trenčín rozprávková od začiatku. Dlhý čas viedla Dukla tabuľku ligy. Veľká časť kádra, ktorý hral minulý rok o záchranu, pritom zostala pokope. Prišli však traja kľúčoví muži, ktorí pomohli dostať Trenčín medzi najlepších.

Prvým bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie