Denník N

Lazár zo Smeru: Pri kompe sme v zmluve omylom spravili chybu v cene

FOTO N - Vladimír Šimíček
FOTO N – Vladimír Šimíček

Niekdajší šéf Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár priznáva pochybenie v prípade kompy cez Dunaj, pre ktorú vo funkcii skončil. Hovorí, že chybu v cene za naftu neopravil v miliónovej zmluve kvôli opozícii.

Ladislav Lazár (44) je dlhoročným členom Smeru. V roku 2006 ho strana dosadila za šéfa košickej teplárne. Bol poslancom parlamentu, viceprimátorom Košíc a župným poslancom. Za jednofarebnej vlády Smeru sa stal šéfom Vodohospodárskej výstavby vďaka priateľovi – ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi. Keď ministerstvo po voľbách v roku 2016 pripadlo strane Most-Híd, Lazár vo funkcii skončil, dôvodom bol hlavne škandál s kompou cez Dunaj.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako u firmy Ponton City zisťoval, prečo si pred súťažou dala vyrobiť drahú kompu,
  • vedel sa im dovolať, keď firma oficiálne nemá nijaký telefón, 
  • prečo považuje za slušné, ak významnú funkciu získal vďaka diere v zákone,
  • čo zapríčinilo, že nezarobil ako Jozef Brhel,
  • ako v amerických filmoch nachádza odpoveď na to, prečo sa na Slovensku nedarí vyšetriť korupčné kauzy,
  • čo si myslí o obrovskej odmene pre advokáta Radomíra Bžána,
  • na čo narazil pri odobratí Gabčíkova Talianom.

Ste z východu, podľa Roberta Fica tam nič nie je. Čo si o tom myslíte?

Treba to vnímať v kontexte, v akom to povedal. Určite to nepovedal v kontexte, ako sa to podáva. Pokiaľ viem, bývalý premiér veľmi často chodí na východ a pozná tam situáciu.

Ako to teda myslel, ak nie v kontexte, že tam ani talianska mafia nejde, lebo tam nič nie je.

Neviem to posúdiť, nie je to téma na mňa. Myslím, že všetci vieme, čo všetko na východe je.

Keď sedíte s kamarátmi v Košiciach a toto počujete, čo si hovoríte, zahladí sa to alebo to prehnal?

V prvom rade som to nepočul, keď to povedal. Myslím si, že je to vytrhnuté z kontextu tak, ako sa to podáva. To je celé, nič viac o tom neviem.

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ľudia vo veľkom protestovali proti fungovaniu štátu, keď sa darí hlavne vďaka kamarátšaftom a rodinným väzbám. Aká je vaša skúsenosť?

Mal som desaťročné obdobie v komunálnej sfére, dnes je taká doba, že je ľahké niekoho obviniť, vytvárajú sa rôzne vymyslené konštrukcie. Platí určitý stupeň prezumpcie neviny a nemôžeme obviňovať každého len tak, lebo mi to teraz vyhovuje. A keď niečo urobí jedna strana, tak je to zlé a keď to spraví druhá strana, tvárime sa, že je to v poriadku.

Je zaujímavé rozprávať sa s ľuďmi, ktorí sú úspešní v biznise a idú robiť pre štát, ako vidia svet a ako ho vidia bežní ľudia. Ľudia hovoria, že Košice ovládal Dušan Mach s nedávno zosnulým Pavlom Paškom a aj Peter Žiga. Máte pocit, že riadia Košice?

Po prvé, posledné roky už nie som veľa v Košiciach. Po druhé, nemám tento pocit ani to tak vôbec nevnímam.

Aj váš osobný príbeh ukazuje, že vám pomohla vaša známosť s vplyvným členom Smeru Petrom Žigom, keď ste sa stali šéfom Vodohospodárskej výstavby. Využil dieru v zákone, aby vás spravil šéfom štátneho podniku.

Nevyužil dieru v zákone. Práveže predošlý riaditeľ bol nominovaný v rozpore so zákonom. V mojom prípade to bolo v súlade. Je pochopiteľné, že minister má politickú zodpovednosť za podnik a, samozrejme, že tam dáva ľudí, ktorým dôveruje. Tak sa to udialo aj v roku 2016, keď rezort dostal Most-Híd, dali si tam svojho riaditeľa. Je to normálne a legitímne.

Prečo hovoríte, že to bolo v súlade so zákonom? Žiga využil dieru v zákone, v jeden deň vás spravil riaditeľom sekcie a hneď na druhý deň ste sa vďaka tomu mohli stať šéfom celej Vodohospodárskej výstavby.

Bol som len poverený riadením, potom som musel ísť na regulérny konkurz. Takáto prax je na Vodohospodárskej výstavbe roky rokúce. Nebolo to v rozpore so zákonom.

Ale zákon o štátnom podniku to neumožňoval.

Išlo to presne podľa zákona.

To, že vás v jeden deň spravil riaditeľom sekcie, aby sa splnila zákonná požiadavka, že ste zamestnancom Vodohospodárskej výstavby. a obratom vás vymenoval za šéfa?

Takto to je presne v súlade so zákonom. Opakujem, pán Gál, ktorý bol predo mnou, bol vymenovaný jednoznačne v rozpore so zákonom.

Pán Gál tu nie je. Technicky ste zákon možno dodržali, ale keď sa na to pozrie človek zvonku, musí sa smiať. Zjednodušme to, vybral si vás Peter Žiga. Neprekáža vám, že ste politicky nominovaný a potom absolvujete konkurz, ktorý je formálny?

Áno, oslovil ma Peter Žiga a ja som to prijal, vtedy som bol viceprimátorom Košíc. Konkurz nebol formálny, bol zverejnený. Za to, že sa nikto neprihlásil, nemôžem. Chcem povedať, prečo to takto urobil. Pokiaľ viete, bolo medializované, že ľudia vo vedení podniku dávajú zákazky firmám, v ktorých pôvodne pôsobili. Reagoval na situáciu. Súhlasím, bolo to narýchlo, tiež som s tým takto nepočítal.

Peter Žiga si vyberá svojich ľudí a potom za nich politicky zodpovedá. Rešpektujeme to, ale aj tak sa pýtame: nie je ponižujúce ísť na konkurz, o ktorom viete, že vás prakticky nemožno poraziť? Každý rozumný človek sa neprihlási.

Išiel som tam, lebo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza kompa

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie