Denník N

Príbeh tenisovej rakety: ako odchod dreva a nástup nových materiálov zmenili tenis

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Do roku 1984 ovládli okruh ATP tenisti s raketami z kompozitných materiálov. Kritické obdobie na prelome 70. a 80. rokov najťažšie zasiahlo starších hráčov, ktorí sa nedokázali dobre prispôsobiť nástupu nových materiálov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tenis som začal hrávať na začiatku 90. rokov – v čase, keď sa na väčšine kurtov lajnovali čiary, lopty Optimit boli biele a kupovali sa v papierovej škatuli ako od topánok, a moja prvá raketa bola obrovská a ťažkopádna Artisa.

Bol to tenisový pravek. No išlo tiež o obdobie, keď tenisti už presedlali na rakety vyrábané z kompozitných materiálov (uhlíkové vlákna, keramické materiály a iné), a drevené rakety som už nezažil.

V tomto ohľade bol Miloš Mečíř výnimočný, lebo v roku 1988 vyhral olympiádu a o rok nato sa dostal do finále grandslamu Australian Open s raketou vyrobenou z dreva.

V pôvabnom článku, ktorý vyšiel minulý mesiac, sa Ian Filmore z Washington University v St. Louis a Jonathan Hall z univerzity v Toronte pýtajú, ako prechod z dreva na iné materiály ovplyvnil „hru džentlmenov“.

Od lyží k raketám

Ten príbeh sa začal písať v roku 1947 a nesúvisel s tenisom, ale s lyžovaním.

Howard Head (tenisti značku Head dobre poznajú) bol príšerný lyžiar, ale skvelý inžinier. Keď uvažoval, ako má zlepšiť svoje schopnosti na svahu, rozhodol sa oželieť namáhavý tréning a namiesto toho si povedal, že upraví drevené lyže, ktoré mu nevyhovovali.

Experimentovanie trvalo niekoľko rokov a podarilo sa. V 60. rokoch jeho lyže vyrobené z hliníku a laminátu dominovali svahom na olympijských hrách.

O dekádu neskôr, keď bol Head v dôchodkovom veku, začal hrať tenis, aby sa udržal vo forme. A problém s lyžovaním sa opakoval: Headovi hra nešla podľa jeho predstáv a namiesto toho, aby si údery oddrel na kurte, začal uvažovať, ako vylepšiť svoju raketu tak, aby mu v jeho tenisovom umení pomohla. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie