Denník N

Richard Sulík: Bože, čo len spravíme s tým Figeľom

Štúdio RTVS a O päť minút dvanásť. Foto N – Tomáš Benedikovič
Štúdio RTVS a O päť minút dvanásť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po tom všetkom, čo Robert Fico nastváral, je už Ján Figeľ ako vinník kauzy Váhostav nepoužiteľný. Premiérovi by sa zišla rada, napíšte mu.

Na rozdiel od Doprastavu (Výboh) a TSS grade (Poór) neprešlo v prípade Váhostavu (Široký) primitívne okradnutie malých dodávateľov a chcelo to niečo viac. Nuž tak Robert Fico, najväčší advokát Širokého, sa snažil zhodiť všetku vinu na bývalého ministra dopravy. Podľa Fica má byť na vine Figeľ, lebo dojednal príliš nízke ceny (čo je, mimochodom, povinnosť každého jedného zamestnanca štátu). A aby bol uveriteľný, nechal rovno spustiť Figeľovo odvolávanie.

Lenže ako na potvoru Fico svojich voličov silne podcenil a ani len tí jednoduchší mu nezhltli takúto absurdnosť – „je na vine, lebo dojednal pre štát nižšie ceny“ – a najväčší advokát Širokého, vo vedľajšom pracovnom úväzku premiér Slovenska, si musel vymyslieť niečo iné.

Ako divadlo dobré

A tak nabehli v stredu doobeda policajti do centrály Váhostavu a predvádzali divadlo. Že vraj zaistili množstvo dokumentov. Samozrejme, všetky citlivé dokumenty sú dávno preč, respektíve tam ani nikdy neboli. Ale ako divadelná scénka to nebolo zlé.

Poobede nasledovalo stretnutie na úrade vlády a Robert Fico prezentoval akože riešenie: živnostníci dostanú trochu viac a k tomu 49 percent akcií Váhostavu. To znie síce dobre, ale je to obyčajné opitie rožkom – Váhostav je vytunelovaná firma a 49 percent z vytunelovanej firmy má hodnotu asi ako deravý groš, skrátka žiadnu. A aj keby Váhostav dnes ešte nejakú hodnotu mal, Široký a spol. sa postarajú o to, aby sa pekne dotuneloval, veď majú 51 percent a malí živnostníci so svojimi 49 percentami sa môžu ísť sťažovať na lampáreň.

Inak, veľmi zaujímavé bolo, že za Širokého úplne otvorene hovorí Robert Fico. Dokonca informáciu o tom, že živnostníci dostanú 49 percent akcií (a keď už nič iné, túto ponuku by rozhodne mal predniesť majiteľ Váhostavu Juraj Široký), oznámil svetu Robert Fico. Takto niekomu visieť na špagátiku, to sa len tak ľahko nevidí. Široký, samozrejme, zalezený, i keď v Bratislave. Včera som totiž stretol (Váhostav má sídlo kúsok od Liberálneho domu) jednu redaktorku, ako sa aj s fotografom Širokého snažili „vymáknuť“, a tá mi tvrdila, že Širokého krátko predtým videla.

Nepoužiteľný vinník

Tretie dejstvo nasleduje dnes, keď sa schváli nejaká horúcou ihlou šitá novela, čo včera ešte neexistovala v konečnom znení, ktorá má akože všetko riešiť, ale nerieši podstatu: za vytunelovaný Váhostav treba poťahovať toho, kto ho vytuneloval. Riešenie nie je, že živnostníkom bude nezaplatené faktúry platiť štát. Okamžite je potom na svete otázka, čo bude s veriteľmi Doprastavu a TSS Grade?

A na svete je najmä otázka, čo s tým Figeľom. Po tom všetkom, čo Fico nastváral, po policajnej razii pre podozrenie z tunelovania je už Figeľ ako vinník úplne nepoužiteľný. Ak Fico predsa len prikáže svojim pandrláčikom v parlamente odvolať ho, bude za posledného úbožiaka. Ak teraz stiahne chvost, de facto si prizná vinu a bude za posledného… doplňte si, čo chcete, v každom prípade dobrá rada by sa advokátovi Širokého zišla. Ak nejakú máte, napíšte na Úrad vlády.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie