Denník N

Princezná Charlotte prepísala históriu kráľovstva vďaka svojmu mladšiemu bratovi, Kate ho porodila hypnopôrodom

Britský princ William s manželkou Kate ukázali pred nemocnicou svoje tretie dieťa. Foto - TASR/AP
Britský princ William s manželkou Kate ukázali pred nemocnicou svoje tretie dieťa. Foto – TASR/AP

Zmena britského zákona stanovuje, že v línii následníkov na britský trón už nerozhoduje pohlavie, ale vek.

Princezná Charlotte nemá ani tri roky a už mení históriu britskej kráľovskej rodiny. Hoci jej mama, vojvodkyňa z Cambridgea, včera priviedla na svet druhého syna, ten v nástupníctve na trón Charlotte nepredbehne.

Do roku 2011 sa totiž uznávala tradícia, že aj staršie sestry mohli v rade na trón preskočiť ich mladší bratia. V takom prípade by v línii na trón po princovi Georgeovi nasledoval jeho brat, ktorého meno zatiaľ Kensingtonský palác neoznámil.

„Zaujímavosťou pri narodení tohto kráľovského dieťaťa je, že bez ohľadu na to, že je to chlapec, v línii následníkov trónu nepredbehne princeznú Charlotte, ako by to bolo ešte donedávna,“ povedal kráľovský historik Hugo Vickers.

Už nie je dôležité pohlavie, ale vek

Pred piatimi rokmi sa totiž zmenil britský zákon, ktorý dovtedy uprednostňoval mužských dedičov trónu pred ženskými. Nové pravidlá, ktoré zmenili 300-ročnú tradíciu, zjednodušene znamenajú, že nástupnícke právo na britský trón nebude ovplyvňovať pohlavie. Vzťahujú sa pritom na všetkých členov kráľovskej rodiny, ktorí sa narodili po októbri 2011.

O zmene zákona o nástupníctve sa hovorilo od svadby Williama a Catherine pred siedmimi rokmi. Zástupcovia Commonwealthu sa počas stretnutia v austrálskom Perthe v roku 2011 dohodli na jeho úprave tak, aby mali ženy rovnaké nástupnícke práva ako muži. Britská kráľovná Alžbeta túto zmenu podporila a v roku 2013 ju odobril aj britský parlament.

Takzvaný Korunný zákon, ktorý už viac neuprednostňuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie