Denník N

Jiří Grygar: Homeopatia je paveda a chemtrails je strašením verejnosti úplnými nezmyslami

Jiří Grygar s Čestným uznaním Mensy ČR (2010). Foto – Luděk Kovář/Wikimedia/cc
Jiří Grygar s Čestným uznaním Mensy ČR (2010). Foto – Luděk Kovář/Wikimedia/cc

Svojimi činmi zodpovedá Elon Musk americkému snu o odvážnych ľuďoch, ktorí vytvárajú budúcnosť, vraví Jiří Grygar.

Fyzik a popularizátor vedy Jiří Grygar príde vo štvrtok na Slovensko, aby v Slovenskom národnom múzeu – Prírodovednom múzeu predniesol prednášku o živote vo vesmíre. Fyzik je stále vedecky aktívny a je mimoriadne vyťažený, na naše otázky odpovedal mejlom. 

Pred dvomi rokmi ste oslávili 80 rokov. Ako sa vám darí a čím sa zaoberáte?

Ďakujem za otázku, stále som v jednom kole. Pracujem vo Fyzikálnom ústave Akadémie vied ČR, kde sa náš tím zaoberá výskumom vysoko energetického kozmického žiarenia na medzinárodnom Observatóriu Pierra Augera v Argentíne. Venujem sa tiež posudzovaniu grantových prihlášok iných tímov a jazdím na prednášky na rôzne české a slovenské univerzity, hvezdárne a kultúrne inštitúcie. V Učenej spoločnosti Českej republiky vediem projekt Vyprávěná historie, v ktorom oslovujeme významné osobnosti českej vedy, aby sa zachovali ich občianske a vedecké životopisy ako audiozáznamy.

V minulosti ste divákov sprevádzali populárne-náučnou reláciou Okná vesmíru dokorán. Chýba vám v televízii podobný formát alebo sa dnes veda v Česku popularizuje dostatočne?

Rád spomínam na úžasnú spoluprácu so štábom vzdelávacej redakcie Slovenskej televízie v rokoch 1981 až 1991, ale aj s ďalšími spolupracovníkmi, predovšetkým s autorom scenára Vladimírom Železným (neskorší riaditeľ TV NOVA – pozn. red.) a tiež s kresliarom komiksov Kájom Saudkom. Myslím si, že nemožno dvakrát vstúpiť do tej istej rieky.

Prečo?

Technické možnosti zobrazovania sa od tých čias nesmierne zlepšili. Veda v televízii sa dnes väčšinou odohráva v takmer priamom prenose. U nás už niekoľko rokov beží každú sobotu v hlavnom vysielacom čase vynikajúca hodinová relácia na ČT 24 Hyde Park Civilizace. Má skvelého moderátora Daniela Stacha. Debatuje s vybranými českými a zahraničnými hosťami. Relácia podľa mňa dobre a zrozumiteľne vystihuje najnovšie trendy v prírodných vedách. Ďalšiu pochvalu by som dal TV Noe z Ostravy, ktorá už desať rokov každý mesiac vysiela rozhovory s českými i slovenskými astronómami a fyzikmi v relácii Hlbinami vesmíru. Každá časť trvá až 45 minút, teda takmer dvakrát viac ako diely Okien vesmíru dokorán.

Prvý diel Okien vesmíru dokorán. Zdroj – YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=AnhONV29dZw

Aké nové vedecké objavy vás napĺňajú úžasom a prečo?

V poslednom čase je to, prirodzene, dôkaz existencie gravitačných vĺn pri splývaní hviezdnych čiernych dier a vari ešte viac pri splývaní dvoch neutrónových hviezd. Aj keď teoretici boli skalopevne presvedčení, že také vlny vo vesmíre vznikajú, experimentálne overenie si vyžiadalo vrcholne zložitú konštrukciu príslušných detektorov gravitačných vĺn. Potrebnú citlivosť merania dosiahli po 30 rokoch technického vývoja.

Chceli by ste sa pozrieť do vesmíru?

Nie. Na astronómii ma stále fascinuje, že všetky veľké objavy o povahe vesmíru a jeho histórii sa dajú skúmať zo Zeme, prípadne z družíc a kozmických sond, takže nie je potrebné, aby sa človek vystavoval krutým podmienkam kozmického priestoru.

Mali by sa ľudia usilovať o osídlenie iných telies ako Zeme?

V súčasnosti je to absolútne neuskutočniteľná úloha a skôr by som apeloval na to, aby sa ľudstvo poriadne staralo o svoj súčasný domov na planéte Zem.

Kedy sa podľa vás dostaneme na Mars?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Homeopatia

Pseudoveda

Rozhovory

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie