Denník N

Mediálny obraz rodičovstva je namejkapovaná pani v značkovom oblečení so značkovým bábätkom

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Česká psychologička Petra Tenglerová hovorí, že rodičovstvo je veľkou životnou zmenou, ktorá môže vyústiť až do popôrodnej depresie. Rodičovstvo je vyčerpávajúca práca a rodič je ohrozený spoločenskou izoláciou, vraví odborníčka.

Tehotenstvo je obvykle vnímané tak, že je to krásny stav a žena sa má cítiť skvele a tešiť sa na bábätko. Keď sa narodí, hneď sa oň má starať a už na pôrodnej sále má pocítiť závan lásky. Ale realita býva častokrát iná, vraví v rozhovore psychologička Petra Tenglerová. 

Je téma popôrodnej depresie v spoločnosti stále tabu?

Povedala by som, že áno. Pomerne bežne už hovoríme o onkologických chorobách, ale o popôrodnej depresii len veľmi málo. Psychiatrické diagnózy ako také sú v Česku tabu; o to viac to platí pre materstvo, keď sa od ženy, ktorá má zdravé dieťa, očakáva, že bude iba šťastná. Na festivale populárno-vedeckých filmov Academia Film Olomouc som uvádzala film Temná strana splnu, ktorý nakrútili ženy, čo si prešli popôrodnou depresiou a po pôrode prežívali pocity silnej úzkosti a depresie. Matky vo filme hovorili: mala som to ja, ja aj ja, ale pripadala som si, že som jediná na svete, ktorá si tým prešla. Mám skúsenosť z rodičovských skupín, že ženám sa uľaví, ak sa dozvedia, že aj iné ženy mali podobnú skúsenosť a že je normálne cítiť sa ako novopečená matka nepríjemne.

Nepríjemne v akom zmysle?

Že nie je zahltená radosťou, nežije na ružovom obláčiku a nie je len šťastná. Je vyčerpaná, veci ju štvú, chlap je protivný a ešte chce sex. Necíti sa naplnená materskou rolou, a ak by mohla, vymenila by si to a išla by späť do práce. Žena s bábätkom má zmenu 24 hodín. Ak má osobné voľno – ak použijem takýto termín –, dorába resty z domácnosti, lebo iba máloktorá rodina si môže dovoliť platiť za upratovanie. Nemá žiaden čas pre seba a pre život, ktorý bol predtým, a absolútne je prispôsobená potrebám dieťatka. Je to veľká životná zmena. Neviem, či sa na ňu dá pripraviť, ale faktom je, že na rodičovstvo nie sme systematicky pripravovaní.

Ako sa líši popôrodná depresia od baby blues (popôrodný splín)?

Žena je po pôrode veľmi citlivá, čo súvisí s hormonálnymi zmenami. Dochádza k nim preto, aby bola nachystaná na starostlivosť o bábätko. Baby blues je následkom vyrovnávania sa s týmito zmenami. Žena hľadá, kým vlastne je. Ak má baby blues, dokáže sa radovať z vecí, a aj keď sa u nej objaví smútok, mierna úzkosť, strach či výkyvy nálad, zase po čase zmiznú a zmenia sa na normálne prežívanie vrátane radosti. Žena, ktorá má baby blues, dokáže zvládnuť svoje emócie. Pri popôrodnej depresii trvajú depresívne stavy celé týždne.

Petra Tenglerová (1974) 

je klinická psychologička a psychoterapeutka z Česka. V klinickej praxi sa venuje najmä psychoterapii rodín s deťmi. Je spoluzakladateľkou a riaditeľkou rodinného centra Heřmánek v Olomouci. Pracuje ako poradkyňa a lektorka v projektoch zameraných na podporu rodičov, ktorí sa po materskej a rodičovskej dovolenke vracajú na trh práce. Je matkou štyroch detí, z toho jedných dvojčiat. 

Koľko percent žien trpí popôrodnou depresiou?

Hovorí sa, že okolo desať až dvadsať percent žien má po pôrode silný stav „baby blues“ a asi jedna žena z tisíc má hlbokú popôrodnú depresiu. Čísla však môžu byť aj vyššie – záleží na tom, akou metódou sa problematika skúma. 

Majú popôrodnú depresiu aj muži?

Áno,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie