Denník N

Hovoria si dobrí piráti a bojujú proti nezákonnému rybolovu: Ak zomrie život v oceáne, zomrieme všetci

Andrea Morello vystúpil s prednáškou na festivale Ekotopfilm – Envirofilm, kde prebral festivalovú poctu Honour of Ekotopfilm, ktorú udelili organizácii Sea Shepherd. Foto - Ekotopfilm – Envirofilm
Andrea Morello vystúpil s prednáškou na festivale Ekotopfilm – Envirofilm, kde prebral festivalovú poctu Honour of Ekotopfilm, ktorú udelili organizácii Sea Shepherd. Foto – Ekotopfilm – Envirofilm

Čierny trh s rybami je väčší ako nelegálny trh so zbraňami, vraví prezident talianskej pobočky Sea Shepherd Andrea Morello. Len žralokov ročne ulovíme 70 miliónov, najviac ohrozené sú sviňuchy, ktorých je iba 30 kusov.

„Pamätám si na loď v tanzánskych vodách. Bol na nej kapitán so zbraňou. Posádku tvorilo osem ľudí a povedali nám, že všetci spia v jednej miestnosti bez okna. Takto žili celé mesiace na otvorenom mori,“ hovorí ANDREA MORELLO o svojich skúsenostiach z chytania pytliakov na mori a pokračuje: „Kapitán sa im vyhrážal smrťou. Boli to otroci. V miestach, kde nie je kontrola a kam nesiaha zákon, netrpia iba ryby, ale aj ľudia.“

Ako veľmi je vo svete rozšírený ilegálny rybolov?

Nezákonný, neohlásený a neregulovaný rybolov (z angl. illegal, unreported and unregulated fishing, IUU, pozn. red.) tvorí od 15 do 40 percent z globálneho úlovku rýb. V Afrike, kde sa toto číslo blíži k 40 percentám, je skoro každá druhá ryba vylovená nezákonne.

Čo sa deje s rybami, ktoré sa lovia nezákonne?

To záleží na situácii. Napríklad žraloky sa lovia, lebo z ich plutiev robia polievku, takže skončia na tanieri. V Číne ide o obrovský biznis. Ide o symbol prestíže v bohatých rodinách.

Aký veľký je čierny trh s rybami?

Je obrovský. Je menší ako nelegálny trh s drogami, ale je väčší ako nelegálny trh so zbraňami. Len kvôli polievke zo žraločích plutiev a z dôvodu náhodných úlovkov, keď sa lovia iné ryby, no náhodou sa ulovia aj žraloky (z angl. bycatch, pozn. red.), zomrie každý rok 70 miliónov žralokov. Drvivú väčšinu z toho však tvoria žraloky lovené kvôli polievke. Ide o biznis, v ktorom sa točia obrovské peniaze.

Je situácia v Európe lepšia ako inde?

Čo sa týka nelegálneho, neohláseného a neregulovaného rybolovu (IUU), sme na tom lepšie ako taká Afrika, ale prečo? Je to preto, lebo Európania chodia loviť ryby práve tam. Niekedy dochádza k tomu, že keď sa európske lode vracajú do Európy, preložia tovar z jednej lode na druhú, a takto ho zlegalizujú. Takže tuniaky, ktoré ste nezákonne vylovili vo vodách Gabonu, preložíte cestou na nejakom ostrove a ryby predáte ako legálny tovar povedzme v Španielsku.

Andrea Morello (1976) 

je prezidentom talianskej pobočky Sea Shepherd (Morskí pastieri) od jej založenia v roku 2010. The Sea Shepherd Conservation Society je nezisková organizácia, ktorá sa zaoberá ochranou morí a oceánov a v roku 1977 ju založil kapitán Paul Watson. Morello prišiel na Slovensko, aby vystúpil s prednáškou na medzinárodnom festivale filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm. Udelili mu festivalovú poctu Honour of Ekotopfilm, ktorá sa každoročne udeľuje domácim i svetovým osobnostiam za mimoriadne výkony dosiahnuté v oblasti trvalo udržateľného rozvoja. Tento rok po prvý raz neocenili jednotlivca, ale celú organizáciu, The Sea Shepherd Conservation Society.

Ako je na tom Stredozemné more s morským životom?

Vo veľkom sa v ňom loví tuniak. V roku 2010 boli tuniaky z 90 percent vylovené, tak sa prijali opatrenia vo forme kvót. V roku 2011 a 2012 sme do oblasti nasadili dve lode, aby sme zastavili jeho nezákonný výlov. Teraz jeho populácia stúpa. Čo sa týka žralokov, za ostatných 100 rokov klesla ich populácia v Stredozemnom mori o viac ako 90 percent. Problém je aj s karetami obyčajnými, najmä kvôli znečisteniu plastmi, ktoré jedia mnohé morské živočíchy. V Sea Shepherd nepoužívame na lodiach tašky či iné veci z plastu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie