Denník N

Slovensko sa v rebríčku slobody tlače po vražde Jána Kuciaka prepadlo o desať priečok

Mapa – Reportéri bez hraníc
Mapa – Reportéri bez hraníc

Situácia sa zhoršila najmä v Európe, vyjadrenia politikov vytvárajú nenávistné prostredie.

„Vražda reportéra Jána Kuciaka vo februári 2018 vyvolala nevídané politické zemetrasenie na Slovensku a otriasla aj medzinárodným spoločenstvom,“ píše sa v najnovšej správe o slobode tlače, ktorú zverejnila organizácia Reportéri bez hraníc.

„Kuciak ako reportér portálu Aktuality.sk pracoval na článkoch o údajných vzťahoch medzi talianskou mafiou a Smerom (ľavicovo-populistická strana, ktorá stojí v čele vládnej koalície) a údajnou spreneverou finančných prostriedkov EÚ. V nedokončenom článku, zverejnenom po svojej smrti, obvinil premiéra Roberta Fica z priamej účasti.“

Slovensko v rebríčku oproti minulému roku kleslo o desať priečok – na 27. miesto.

Európa podľa organizácie prestáva byť pre novinárov bezpečnou. Vraždy dvoch reportérov – Kuciaka a Malťanky Daphne Caruanovej Galiziovej – či verbálne útoky predstaviteľov viacerých štátov na novinárov sú dôvodom, že od minulého roka sa miera slobody tlače najviac znížila práve v Európe.

Až štyri z piatich krajín, ktoré sa v každoročnom rebríčku Reportérov bez hraníc prepadli, sú z tohto kontinentu. Okrem Slovenska ide o Česko, Maltu a Srbsko.

Na čele rebríčka je Nórsko, na konci KĽDR.

Nebezpečná rétorika politikov

Rebríček slobody tlače

1. Nórsko
2. Švédsko
3. Holandsko
4. Fínsko
5. Švajčiarsko
6 Jamajka

175. Vietnam
176. Čína
177. Sýria
178. Turkmenistan
179. Eritrea
180. Severná Kórea

Zdroj: RSF

Reportéri bez hraníc však upozorňujú, že za zhoršujúcou sa situáciou vo viacerých krajinách je najmä nepriateľské prostredie voči novinárom, ktoré priamo vytvárajú samotní politici.

Bývalý premiér Robert Fico novinárom neodpovedal na otázky, nazýval ich špinavými protislovenskými prostitútkami, hyenami a často sa s nimi súdil.

Na Slovensko v marci tesne po vražde pricestoval aj šéf Reportérov bez hraníc Christophe Deloire, ktorý odsúdil pokračovanie politického tlaku na novinárov na Slovensku aj po Kuciakovej vražde. „Obzvlášť sme znepokojení hrozbou redakčnej nezávislosti verejnoprávneho rádia a televízie RTVS,“ napísala vtedy medzinárodná organizácia.

Menovite spomína aj riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, ktorý namiesto posilňovania slobody slova ju, naopak, potláča.

So slovníkom za Ficom nezaostával ani český prezident Miloš Zeman, ktorý na tlačovke vytiahol na novinárov maketu kalašnikova s nápisom Na novinárov. Zaskočil dokonca aj ruského prezidenta Putina, keď počas návštevy v Moskve povedal, že novinárov je veľa, mali by sa likvidovať. Putin ho usmernil, že by sa nemali likvidovať, ale stačí ich obmedziť.

Maďarský premiér Viktor Orbán posunul svoju krajinu na 73. miesto rebríčka. Predvolebnú kampaň postavil na obviňovaní médií, ktoré vraj proti vláde hucká americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Toho sa nakoniec neštítil použiť ani Fico, keď v duchu konšpirácií zaútočil na prezidenta Kisku a obvinil ho, že sa tajne so Sorosom stretol v New Yorku. Kiska ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie