Denník N

Zastavené hodiny, príliš skromný miliardár a hviezda vo väzení. Tri slávne kluby vypadávajú

Rozlúčka Hamburgu s bundesligou. Foto - TASR/AP
Rozlúčka Hamburgu s bundesligou. Foto – TASR/AP

Slávny nemecký klub premiérovo zostupuje. Smolnú sezónu má za sebou aj španielsky gigant z prelomu tisícročia a na tradičný anglický tím čaká dokonca tretia liga.

Hamburger SV (Nemecko)

54 rokov, 261 dní, 0 hodín, 40 minút.

Presne toľko času strávil Hamburger SV v nemeckej bundeslige. Aj napriek sobotňajšej výhre nad Borussiou Mönchengladbach (2:1) sa slávne hodiny zastavili. Kolín nedokázal v poslednom ligovom kole zdolať Wolfsburg, čo znamená, že vypadáva Hamburg.

Prístavný klub účinkoval už v premiérovom ročníku bundesligy (1963/64) a bez vypadnutia v nej odohral 54 sezón, čo je stále nemecký rekord. Bayern Mníchov hral pôvodne v druhej divízii a pridal sa až o dva roky neskôr.

Atmosféra na vypredanom štadióne pritom nenaznačovala blížiaci sa koniec. Fanúšikovia vzorne povzbudzovali celý zápas, aplaudovali po každom góle i striedaní. Jediný piskot, ktorý v sobotu v Hamburgu zaznel, patril hŕstke ultras, keď po uplynutí deväťdesiatej minúty zahádzali ihrisko dymovnicami. Hráčov tak na trávniku vystriedali ťažkoodenci, policajti na koňoch a psovodi, a záverečná minúta ostala symbolicky nedohraná.

Tohtoročný zostup však nie je žiadnym prekvapením; úspechom je vlastne už len to, že „dinosaury“ bojovali o záchranu do posledného kola. HSV dostal v minulosti viacero varovaní, prežil aj dve baráže, no nespamätal sa. V tejto sezóne mal suverénne najhorší útok, deravú obranu a žiaden badateľný koncept.

Hamburg nie je v Nemecku pojmom len pre svoju dlhovekosť. Na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov nebolo v Európe mnoho lepších tímov a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie