Denník N

SNS pretlačila cez vládu „svojho“ generála na čelo armády, predtým ho majú ešte bleskovo povýšiť

Generál Daniel Zmeko. Foto – tasr
Generál Daniel Zmeko. Foto – tasr

Zatiaľ čo sa pozornosť verejnosti sústreďuje na novú ministerku vnútra, Dankovi ľudia presadzujú do vedenia armády im blízkeho človeka.

Minister obrany Peter Gajdoš (člen SNS) poslal do vlády dva dôležité dokumenty. V prvom navrhol povýšiť štyroch dôstojníkov do vyššej hodnosti, medzi nimi aj národného riaditeľa pre vyzbrojovanie Daniela Zmeka.

A hneď v druhom dokumente navrhol Zmeka vymenovať aj za nového náčelníka generálneho štábu.

Vláda Petra Pellegriniho (Smer) s tým v stredu doobeda súhlasila. „Vláda schvaľuje návrh na vymenovanie generálmajora Ing. Daniela Zmeka do funkcie náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ píše sa v dokumente.

Zmekovi sa tak otvorila cesta, aby najbližšie štyri roky velil celej slovenskej armáde. Začiatkom mája sa totiž končí mandát doterajšiemu náčelníkovi Milanovi Maximovi, ktorého dosadila druhá Ficova vláda.

Rozhodnutie SNS by ešte mohol zvrátiť prezident Andrej Kiska, ktorý musí šéfa armády formálne vymenovať. Kiska sa minulý týždeň so Zmekom stretol, svoj postoj zatiaľ neoznámil. Podľa zákulisných informácií je však pripravený SNS ustúpiť, a to napriek výhradám, ktoré voči Zmekovi mala prezidentská kancelária.

Zmeko: Nie som človek SNS

Zmeko sa stal niekoľko mesiacov po nástupe SNS na ministerstvo obrany dôležitým človekom, ktorý pre nominantov Andreja Danka pomáha pripravovať mnohomiliónové nákupy vrátane kritizovaného nákupu fínskych transportérov.

On spájanie s SNS odmieta. Hovorí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie