Denník N

V Grónsku rastie chuť po nezávislosti, ukazujú to aj tradičné tetovania na tvári

Šesť zo siedmich grónskych strán volá po nezávislosti na Dánsku. Foto - TASR/AP
Šesť zo siedmich grónskych strán volá po nezávislosti na Dánsku. Foto – TASR/AP

Plán byť úplne samostatný od Dánska v roku 2021 sa ukazuje ako nereálny.

Šesť zo siedmich strán, ktoré sa tento mesiac uchádzali o podporu vo voľbách do 31 kresiel miestneho parlamentu podporuje nezávislosť Grónska od Dánskeho kráľovstva. Rozlišujú sa len v tom, kedy by k nej malo prísť, a za akých podmienok.

Niektoré z nich podporujú nezávislosť od roku 2021 (300. výročie dánskej okupácie),  väčšina z nich neurčila pevný dátum, ale hovoria o niekoľkých desaťročiach.

Podľa oficiálnych výsledkov sa víťazom volieb stala sociálnodemokratická strana Siumut pod vedením doterajšieho premiéra Kima Kielsena. Avšak v porovnaní s predchádzajúcim voľbami stratila 7 percent hlasov, pretože teraz získala 27,2 percenta, kým pred štyrmi rokmi to bolo viac ako 34 percent.

V tesnom závese za víťazom volieb zostalo zeleno-ľavicové Inuitské spoločenstvo (25,5 percenta), ktoré bolo v predchádzajúcom volebnom období koaličným partnerom Kielsena. Najväčším prekvapením však bol výsledok centristickej strany Demokraterne, ktorá v kampani sľubovala, že bude podporovať v Grónsku rodiaci sa ťažobný priemysel.

Opustili EÚ

Hlavné mesto Grónska je Nuuk, ktorý je geograficky bližšie k New Yorku ako ku Kodani. Dánskou kolóniou sa stalo v roku 1814, ale od konca druhej svetovej vojny sa postupne stáva čoraz viac nezávislým. V roku 1979 získalo od Dánska autonómiu a v roku 2009 dokonca samosprávu, hoci Kodaň si udržala kontrolu nad zahraničnou politikou a obranou.

Grónsko je zároveň, minimálne do ďalšieho roka, jedinou krajinou, ktorá opustila rady EÚ. V roku 1982 bolo usporiadané o tejto otázke referendum, ktoré vyznelo v prospech odchodu. Ten sa stal skutočnosťou o tri roky neskôr.

Pôvodní obyvatelia Inuiti sú tak ako ostatné domorodé národy rozpoltení medzi modernizmom a tradicionalizmom. Vzhľadom na nie najlepšiu ekonomickú situácia na ostrove, má Grónsko jeden z najväčších počtov samovrážd a tretina detí je sexuálne zneužívaná.

Veľká závislosť od Dánska

Rok 2021 sa zdá byť pre nezávislosť nereálny, pretože Grónsko je na Dánsku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie