Denník N

Až vyschnú eurofondy

Západ je sklamaný, že peniaze určené na rozvoj východnej časti Európskej únie sa obrátili proti nemu.

Kacírska otázka: Čo ak miliardy z eurofondov, ktoré mali východnú časť Európskej únie priblížiť k západnej, ju v skutočnosti od nej vzdialili? Maďarsko a Poľsko, ktoré dostali za poslednú dekádu od Západu najviac peňazí, sú dnes od neho oveľa ďalej, než boli pred desiatimi rokmi. V menšej miere to platí aj o Česku a Slovensku.

Maďarský príklad je ukážkový. Protieurópska vláda Viktora Orbána povysávala z Bruselu už 90 percent peňazí určených na roky 2014 – 2020, najviac práve za minulý – predvolebný – rok. Orbán tesne pred voľbami zaplavil krajinu jednorazovými európskymi peniazmi, vďaka ktorým rástla ekonomika, čo vydával za svoj vlastný úspech, a aj to mu pomohlo voľby vyhrať.

Sklamanie Západu zo zneužitia eurofondov vo východnej Európe je o to silnejšie aj preto, lebo jeho predošlá skúsenosť bola veľmi dobrá. Napríklad náš sused, rakúsky Burgenland, je žiarivým príkladom ekonomického vzostupu vďaka eurofondom v 90. rokoch. Brusel veril, že taký vzostup sa podarí aj zaostalým regiónom na Slovensku či v Maďarsku, lenže nepočítal s tunajšou systémovou korupciou.

Trvalo veľmi dlho, kým Brusel pochopil, že niektoré vlády v štátoch východnej Európy sú v skutočnosti zlodejské gangy. Eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger teraz hovorí, že budúce európske peniaze musia byť pod kontrolou justície, „neskorumpovanej a od vlády nezávislej tretej sily“.

Lenže čo ak je táto justícia skorumpovaná ako na Slovensku alebo závislá od vlády ako v Poľsku? Ak to myslí Oettinger vážne, v takom prípade nám Brusel tieto peniaze nedá, kým sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie