Denník N

Dánsky vynálezca dostal doživotie za vraždu novinárky v ponorke, usvedčili ho filmy s popravami aj píla

Dnes už mŕtva švédska novinárka Kim Wallová a dánsky majiteľ ponorky Peter Madsen. Foto – AP
Dnes už mŕtva švédska novinárka Kim Wallová a dánsky majiteľ ponorky Peter Madsen. Foto – AP

Dánskeho konštruktéra ponorky odsúdili na doživotie. Na ponorku si pred vraždou švédskej novinárky priniesol pílu a v počítači mal kreslené filmy s popravenými ženami.

Bol to výnimočný súdny proces, ktorý nemal v dejinách dánskej justície obdobu. Miestom činu bola ponorka a obeťou 30-ročná švédska novinárka. Kim Wallovú podľa rozhodnutia súdu zabil 47-ročný vynálezca Peter Madsen, s ktorým chcela urobiť rozhovor. Sudkyňa Anette Burkøová ho odsúdila na doživotie.

To pre konštruktéra ponorky žiadala aj dánska prokuratúra. Doživotie však v dánskej praxi znamená v priemere 16 rokov väzenia. Psychiatri pre Madsena navrhli špeciálnu väzbu s dohľadom, v ktorej ho môžu držať dovtedy, kým ho považujú za nebezpečného pre spoločnosť.

Madsenovi, ktorý vytvoril najväčšiu amatérsky postavenú ponorku na svete, nepomohol psychologický profil, záverečná reč ani zmena jeho výpovede.

Vynálezca má so svojou advokátkou 14 dní na to, aby sa proti rozsudku odvolali na dánskom najvyššom súde.

Tri verzie smrti

„Mal ideálny zločinný plán, ako sa zveril jednej priateľke v SMS,“ uviedol žalobca Jakob Buch-Jepsen. Ten zároveň povedal, že obžalovaný chcel spáchať zločin tým, že telo bez hlavy pripevnil k závažiu a hodil do mora v kodanskej zátoke Köge.

Dánsky konštruktér ponorky mal podľa neho aj bujnú predstavivosť, ktorá bola plná násilia na ženách s odrezanými hlavami.

Madsen odmietol, že by novinárku zavraždil, a počas súdneho procesu prišiel s troma verziami. Najskôr tvrdil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie