Denník N

Dovolenka na Malorke môže byť drahšia, v Palme ako prví zakážu prenájom bytov turistom

Palma de Mallorca. Foto – Wikimedia
Palma de Mallorca. Foto – Wikimedia

V najväčšom meste Baleárskych ostrovov je až 11-tisíc bytov, ktoré majitelia ponúkajú na krátkodobý prenájom.

Baleárske ostrovy (Malorka, Menorka, Ibiza, Cabrera, Formentera a ďalšie ostrovčeky) patria medzi najpopulárnejšie letné dovolenkové destinácie. Minulý rok ostrovy navštívilo takmer 14 miliónov turistov. Populárnejšie je v Španielsku len Katalánsko, kam hlavne vďaka Barcelone prišlo ešte o 4,5 milióna ľudí viac.

Dovolenka na Malorke sa však od tohto leta môže predražiť. V Palme, hlavnom meste Baleárskych ostrovov, sa rozhodli, že zakážu prenajímanie bytov turistom.

Prekážajú im vysoké ceny aj hluk

Ľavicová regionálna vláda zákaz schválila po sťažnostiach od domácich. Obyvateľom mesta sa nepáčilo, že krátkodobý prenájom dovolenkárom zvýšil ceny nehnuteľností aj nájmu. Od roku 2013 sa v Palme ceny za prenájom bytu zvýšili o 40 percent a vyšší nájom ako na Baleárach je len v barcelonskej a madridskej provincii.

Okrem toho sa domáci sťažujú aj na hluk a zhoršujúce sa podmienky na život. „Palma musí byť mestom, v ktorom sa dá žiť. Najhoršie, čo sa môže stať, je, že ľudia budú nútení odísť, pretože si tu nebudú môcť dovoliť žiť,“ povedal starosta mesta Antoni Noguera.

Mesto preto ako prvé v Španielsku prišlo s úplným zákazom. Týkať sa bude iba bytov či apartmánov v obytných domoch. Samostatné domy alebo chaty smú ich majitelia prenajímať, ak sa nenachádzajú v chránených oblastiach alebo priemyselných zónach.

Zmeny sa nedotknú len turistov, ale aj tisícov domácich, ktorí na prenájme bytov zarábali. Aktuálne je v 400-tisícovej Palme v ponuke pre turistov 11-tisíc bytov. Len 645 z nich má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie