Denník N

Foodbloger Daniel Feranec alias Čoje radí, kam na kebab či pizzu a predpovedá nové hity v gastre

Daniel Feranec, foodbloger známy ako Čoje. Foto N - Tomáš Benedikovič
Daniel Feranec, foodbloger známy ako Čoje. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kam sa v Bratislave vybrať na burger či na pizzu? Prečo bude novým gastro hitom havajské „poke“ a ktorá európska kuchyňa je u nás notorický prepadák? Odpovedá najznámejší bratislavský foodbloger.

Daniel Feranec (36) je autorom Čoje, najznámejšieho foodblogu v Bratislave. Pracuje ako copywriter v reklamnej agentúre Jandl. V rozhovore hovorí:

  • kam ísť v hlavnom meste na áziu, pizzu, či burger,
  • ako odlíšiť dobrý kebab od zlého,
  • ako sa zmenilo bratislavské gastro za tri roky,
  • prečo bude v trende mexická kuchyňa a havajské „poke“,
  • že by rád ochutnal držkovú pizzu a jaternický hot-dog,
  • ale aj ktoré jedlá dostávajú najviac lajkov na Instagrame.

Kam sa pôjdete dnes najesť?

Keďže asi strávime nejaký čas týmto rozhovorom, nebudem už mať toľko času na obed ako zvyčajne, takže si zrejme vezmem dačo do ruky. Premýšľal som nad Vegan Kioskom na Kamennom námestí, ktorý má nové žemle na burgery. Som zvedavý, či budú lepšie ako tie, čo mali doteraz.

Čo dávajú vo vegánskom stánku do burgerov namiesto mäsa?

To je inak dosť veľká veda. Do svojich „nemäsových“ placiek miešajú rôzne čisto vegánske prísady, ktorými napodobňujú nielen chuť, ale aj textúru klasickej mäsovej placky v burgeri. V zahraničí sú už s vegánskymi burgermi tak ďaleko, že pred pár rokmi v New Yorku istú prestížnu anketu o najlepší burger v meste vyhral prvýkrát vegánsky.

K vegánskemu burgeru zostanem mierne skeptický, ak to neprekáža.

V pohode. Inak, včera som mal na obed vegánske bryndzové halušky, ktoré boli úplne brutálne. Na tú vegánsku „bryndzu“ majú svoju technológiu, o ktorej veľa neviem, ale viem, že také to syrové šteklenie na jazyku robia droždím, a oškvarky boli z údeného tofu. Uznávam, že keby som teraz počul samého seba, tiež si klepem na čelo, ale bolo to naozaj výborné.

Podľa čoho si vyberáte podniky, kam zamierite na jedlo?

Predtým, než som mal bratislavské gastro poriadnejšie zmapované, vyberal som si na základe tipov známych alebo podľa svojich dojmov z internetu. Bolo to skôr náhodné. Dnes už mám lepší prehľad. Chodím veľa pešo po meste a mám aj dosť followerov, ktorí mi posielajú tipy na nové podniky, ktoré sa snažím skúšať.

A post shared by Čoje (@cojebratislava) on

Prečo ste začali blogovať o jedle?

Kedysi dávnejšie som prispieval na facebookovú stránku Klub kaviarenských povaľačov, ktorá sa venovala kaviarňam. Ja som tam občas dal aj nejaké jedlo, lebo ma bavilo o ňom písať. Po čase mi prišlo, že kaviarne sú pomerne úzka téma: rýchlo sme vyčerpali tie, ktoré boli dobré, museli sme čakať na nové, skrátka, kreatívne to nebolo až také záživné. Keďže sa živím marketingom a pracujem v reklamke, chcel som mať nejaký vlastný bočný projekt, na ktorom si budem cvičiť prácu so sociálnymi sieťami. Aby som to stíhal popri robote, nemohlo to byť niečo, čo by mi zabralo veľa času. A jedol by som tak či tak. Takže tak vzniklo Čoje.

Kedy to bolo?

Takmer pred tromi rokmi, Čoje vzniklo 1. júna 2015. Rozhodol som sa zo dňa na deň, vymyslel si názov, založil profil a bolo.

Trúfli by ste si povedať, že za tie tri roky máte dobrý prehľad o bratislavských podnikoch a streetfoodoch?

Myslím si, že áno. Aj keď sú oblasti, ktoré až také prebádané nemám.

Čiže si vás môžem otestovať?

Jasné.

Tak kam by ste ma poslali na dobrú Áziu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Pekné veci

Slovensko

Teraz najčítanejšie