Denník N

Je taký nudný, až je najlepší. Vyzerá ako ragbista, no v Lige majstrov kraľuje v počte nahrávok pred Xavim

Foto – TASR
Foto – TASR

James Milner nie je v ničom výnimočný a najlepšie je, že si je toho vedomý a dokáže si zo seba uťahovať.

Kvízová otázka na úvod: kto je podľa vás futbalistom, ktorý má najviac prihrávok v rámci jednej sezóny v Lige majstrov? Rozmýšľate nad menami ako Andrea Pirlo, Xavi Hernández, Ryan Giggs, Wayne Rooney či Steven Gerrard? Mýlite sa.

Najlepším nahrávačom histórie Ligy majstrov (od sezóny 2003/04, keď sa zaviedol súčasný formát) je anglický záložník James Milner z FC Liverpool.

Keď zahral roh, po ktorom Firmino zvýšil na 5:0 v utorkovom prvom semifinále Ligy majstrov (nakoniec 5:2), osamostatnil sa na čele historickej tabuľky pred Waynom Rooneym a Neymarom, ktorí v jednej sezóne zaznamenali „len“ osem asistencií.

Milner na rekord pritom potreboval o 64 minút menej ako Rooney a o 96 minút menej ako Neymar. Rekord ešte môže vylepšiť v budúcotýždňovej odvete a potenciálne aj v kyjevskom finále.

Medzi siedmich najlepších „nahrávačov“ Ligy majstrov sa dostal aj Milnerov spoluhráč Roberto Firmino, ktorý si proti AS Rím pripísal dve gólové asistencie.

„Je to vtipné – nemám rád, keď mi niekto asistuje pri umývaní riadov,“ napísal Milner na Twitter. K tomu, aký je vtipný (v tomto prípade ani veľmi nie) a ako si zo seba dokáže uťahovať, sa ešte dostaneme.

Najvyšší počet asistencií v Lige majstrov (v rámci jednej sezóny)

9 – James Milner (Liverpool – 2017/18)

8 – Wayne Rooney (Manchester United – 2013/14), Neymar (Barcelona – 2016/17)

7 – Roberto Firmino (Liverpool – 2017/18), Ryan Giggs (Manchester United – 2006/07), Zlatan Ibrahimovič (PSG – 2012/13), Xavi Hernández (Barcelona – 2008/09)

Najstarší, no odbehne najviac

Milnera ani zďaleka nemôžeme označiť za kreatívneho hráča ako Rooney či Neymar. Nemôžeme ho označiť ani za technického hráča.

Jeho utorňajšia asistencia prišla po tom, ako zahral roh. Pri víťazstve v skupine 7:0 ich zaznamenal hneď tri, a to odohral len polčas, nastúpil ako ľavý obranca.

Postavou pripomína skôr ragbistu a tak vyzerá aj jeho herný štýl. Milner nezlomil rekord v počte asistencií, pretože by sa orientoval v šestnástke ako Rooney alebo vedel prekvapiť myšlienkou ako Xavi.

Jeho herný štýl je ako vystrihnutý z Premier League 90. rokov – vyhľadáva súboje, v ktorých neuhne, radšej dá center, ako by dribloval. Keď treba, pri obrannom zákroku ju odkopne na druhé poschodie tribúny. Smerom, ktorým je otočený.

Ťaží z herného štýlu trénera Jürgena Kloppa, ktorý dbá na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie