Denník N

Jeden z najskúsenejších generálov oznámil odchod. Kritizuje nového šéfa armády, ktorého vybrala SNS

Pavel Macko odišiel z armády pre nezhody okolo výberu nového náčelníka generálneho štábu, v roku 2020 neúspešne kandidoval za PS/Spolu do parlamentu. Foto – TASR
Pavel Macko odišiel z armády pre nezhody okolo výberu nového náčelníka generálneho štábu, v roku 2020 neúspešne kandidoval za PS/Spolu do parlamentu. Foto – TASR

Pavel Macko hovorí, že nový šéf generálneho štábu je treťotriednym generálom. V armáde je podľa neho minimálne päť lepších adeptov.

Slovenská armáda zrejme príde o jedného z najskúsenejších dôstojníkov. Generálporučík Pavel Macko oznámil, že po viac než tridsiatich rokoch kariéry bude žiadať o uvoľnenie zo služby. „Budem chcieť, aby ma uvoľnili čo najskôr,“ povedal Macko.

Definitívne sa rozhodol po tom, ako minister obrany Peter Gajdoš z SNS v stredu presadil na vláde nového náčelníka generálneho štábu. Ním sa má stať doterajší riaditeľ pre vyzbrojovanie, generál Daniel Zmeko.

Macko Denníku N poslal rozsiahle stanovisko, v ktorom vysvetlil, prečo Zmeka neuznáva. Nespochybňuje, že spĺňa zákonné predpoklady, považuje ho však za treťotriedneho generála. V armáde boli podľa Macka podstatne kvalitnejší kandidáti, medzi ktorých počíta aj seba.

„V prípade pána Zmeka ide o účelový výber kandidáta z tretej úrovne velenia a riadenia, pričom na prvej a druhej úrovni je okrem mňa minimálne päť ďalších generálov s podstatne väčšími skúsenosťami,“ píše Macko.

Minister Gajdoš síce mal právo si Zmeka vybrať, zároveň však mal brať viac do úvahy jeho odborné a morálne kvality.

„Aj keď je výber kandidáta výlučne v právomoci ministra obrany a vlády, navrhovaný kandidát by mal vyhovovať všetkým odborným aj morálno-etickým kritériám a mal by to byť jeden z najskúsenejších a najpripravenejších profesionálnych vojakov,“ píše Macko.

Môžu odísť ďalší

Svojich kolegov, ktorí v armáde zostanú, Macko vyzval, aby nového šéfa armády rešpektovali. „V prípade, že pán prezident vymenuje pána generála Zmeka za náčelníka generálneho štábu, vyzývam všetkých vojakov, aby ho plne rešpektovali a podriadili sa mu, tak ako im to ukladá služobná prísaha, zákony, vojenské predpisy a vojenská česť,“ dodal Macko.

Jeho odchod nemusí byť ojedinelý. Podľa informácií Denníka N sú s nomináciou Zmeka nespokojní aj niektorí ďalší generáli.

Nástup Zmeka by teoreticky mohol zablokovať ešte prezident Andrej Kiska, ktorý ho musí formálne vymenovať. Minister Gajdoš však po rokovaní vlády povedal, že svoj návrh už má s prezidentom predrokovaný.

Prezidentská kancelária neskôr poslala médiám program, podľa ktorého chce Kiska vymenovať Zmeka už vo štvrtok.

Trojhviezdičkový generál Macko je v súčasnosti prvým zástupcom náčelníka generálneho štábu Milana Maxima, ktorý onedlho odchádza z funkcie. V novodobej histórii armády sa zrejme ešte nestalo, že by človek z takej významnej pozície odchádzal a verejne popritom kritizoval ministra.

(Celé stanovisko Pavla Macka zverejňujeme na konci článku.)

Veliteľ základne

Macko patril medzi rešpektovaných a výrazne prozápadných slovenských generálov. Absolvoval niekoľko prestížnych kurzov v zahraničí, zastával dôležitú funkciu na spojeneckom veliteľstve v Afganistane, niekoľko rokov pôsobil ako najvyšší vojenský predstaviteľ Slovenska pri NATO.

Dodnes je jediným Slovákom, ktorý zodpovedal za nejakú významnú spojeneckú základňu – v rokoch 2011 až 2013 velil medzinárodnému výcvikovému stredisku v poľskom meste Bydgoszcz.

„Ide o doteraz najvyššiu funkciu slovenského profesionálneho vojaka v štruktúrach NATO,“ komentovalo to v minulosti ministerstvo obrany.

Macko mal na starosti výcvik tisícok vojakov z členských krajín NATO. Za toto pôsobenie dostal napríklad vysoké nemecké vyznamenanie.

Aj z toho dôvodu bol ešte nedávno považovaný za hlavného favorita na post nového šéfa armády. Podporu mu vyjadrovali aj bývalí náčelníci generálneho štábu – Ľubomír Bulík a Peter Vojtek. „Macko je známy v štruktúre Európskej únie aj v NATO. Ja by som si určite vybral jeho,“ hovoril Vojtek pre RTVS.

Mediálne známym sa však stal aj kauzou svojho syna, ktorého bulvár označoval za „fekálneho fantóma“. Martina Macka obžalovali z toho, že v bratislavských uliciach natieral ženy exkrementmi.

Prvostupňový súd ho vlani oslobodil a skritizoval prokuratúru, že ho obžalovala bez priameho dôkazu. Odvolací súd však rozsudok zrušil a nariadil nové konanie. Martin Macko následne dostal podmienečný trest, voči ktorému sa odvolal.

Macko: Mám oveľa viac skúseností

Minister Gajdoš sa Macka i po tejto afére zastal. Ponechal ho na generálnom štábe a v roku 2016 umožnil jeho povýšenie na trojhviezdičkového generála (hodnosť generálporučík), čo je vyššia hodnosť, než ktorú mal doteraz Zmeko.

Na post nového náčelníka generálneho štábu však napokon navrhol Zmeka, ktorý nepôsobil v najvyššom vedení armády, nemá zahraničné kurzy ani nepracoval v štruktúrach NATO. Podľa Gajdoša však má iné skúsenosti, ktoré ho plne kvalifikujú.

„Počas svojej viac ako tridsaťročnej kariéry vo veliteľských funkciách pri mechanizovaných jednotkách od stupňa čata po stupeň brigáda. Má bohaté skúsenosti nielen z priameho velenia, ale i v oblasti realizácie podporných procesov z úrovne generálneho štábu i ministerstva obrany,“ napísala Gajdošova hovorkyňa Danka Capáková.

Macko zase tvrdí, že Zmeko má výrazne nižšie skúsenosti než on i niektorí jeho kolegovia. „Tento výber považujem po odbornej stránke za dehonestáciu mojej takmer 35-ročnej úspešnej praxe, ako aj mojich viacerých kolegov. Navrhnutý kandidát nemá ani zďaleka také skúsenosti a širokú prax, akú som mal ja osobne už pred desiatimi rokmi,“ píše Macko.

Minister Peter Gajdoš s generálom Mackom. Foto – TASR

Cenný človek pre SNS

Daniel Zmeko sa za éry SNS stal riaditeľom pre vyzbrojovanie. Podieľal sa napríklad na príprave nákupu fínskych transportérov, na ktorom ľuďom Andreja Danka mimoriadne záležalo. Spoločne s nominantmi SNS tento nákup obhajoval v médiách i na rokovaní parlamentného výboru.

Ako nový šéf armády môže byť Zmeko pre SNS cenný napríklad v tom, že bude ministerstvu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie