Denník N

Kiska vymenoval Sakovú. Zmluvu v spornom tendri skartovali deň po tom, čo spis zobrali Špirkovi

Andrej Kiska a Denisa Saková. Foto – TASR
Andrej Kiska a Denisa Saková. Foto – TASR

Ministerstvo vnútra skartovalo zmluvu v tendri, ktorý chcel vyšetrovať Vasiľ Špirko deň po tom, čo mu zobrali celý spis a začali ho vyšetrovať. Saková po dvoch otázkach z paláca odkráčala.

Denisa Saková (Smer) sa vo štvrtok stala ministerkou vnútra. Do funkcie ju vymenoval prezident na návrh Smeru. Andrej Kiska sa počas vymenovania Sakovej v Prezidentskom paláci k jej nástupu do funkcie nevyjadril.

„Pani ministerku poznám, mal som tú česť s ňou spolupracovať. Dnes je to už na pani ministerke, aby od prvého dňa ukázala, že sa chopí úradu na sto percent,“ povedal po vymenovaní premiér Peter Pellegrini.

Sakovú označil za osobu, „ktorá sa nemusí týždne a mesiace oboznamovať s daným rezortom, pretože na ňom dlhodobo pôsobí“.

Pellegrini uisťoval, že bude osobne dohliadať a konzultovať výber nového policajného prezidenta, ktorý nahradí Tibora Gašpara. Vymenovaný bude, až kým nezačne platiť nový zákon, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Saková ďakovala za šancu

„Je dôležité, aby pani ministerka vybrala meno, ktoré nebude vzbudzovať žiadne pochybnosti, aby nemal prepojenie na kohokoľvek, či už politické, alebo záujmové skupiny,“ povedal Pellegrini. Chce, aby políciu riadil policajný prezident a Saková sa venovala napríklad klientskym centrám alebo reforme ESO.

„Verím, že aj keď začiatok vyzerá byť turbulentný, tak svojou prácou všetkým ukážete, že ste žena na svojom mieste,“ tvrdil premiér. Saková mu ďakovala, že jej dal šancu.

Priestor na dve stručné otázky

Ministerku pred Prezidentským palácom vítali študenti s transparentmi. Organizátori protestov sa na nich pýtali aj to, „dokedy budú orgány nečinné v trestnom konaní“.

„Žijeme v demokratickej spoločnosti a každý má právo na svoj názor, tak vnímam protestujúcich pred palácom. Zároveň treba povedať, že parlamentné voľby v roku 2016 vyhrala strana Smer,“ povedala na to Saková.

Na dočasného policajného prezidenta má už niekoľko tipov. „Mám niekoľko osôb, rada by som sa s nimi stretla osobne, spoznala ich vízie, stratégie. Na základe toho potom uskutočním užší výber, prídem sa poradiť a veľmi citlivo a zodpovedne zvážime výber kandidátov,“ vyhlásila.

Hovorkyňa úradu vlády Beatrice Sazbóová dala novinárom „krátky priestor na dve stručné otázky“. Po nich Saková z Prezidentského paláca aj s Pellegrinim odišli rýchlym krokom, nasledovali ich novinári, ktorí mali ďalšie otázky. Nová ministerka je z Nitry, neodpovedala na otázku, či sa pozná s Bödörovcami, ktorí sú tiež z tohto mesta a vlastnia bezpečnostnú službu Bonul úspešnú vo veľkých štátnych tendroch.

„Pani ministerka určite spraví tlačovú konferenciu, máme ďalšie úlohy, dohodnuté termíny,“ odpovedal Pellegrini na odchode. Saková potom bez odpovede nastúpila do auta.

Za slušné Slovensko považuje nomináciu Sakovej za výsmech ľuďom. Pred palácom to podľa TASR povedal Juraj Šeliga.  Ľudia na námestí podľa neho žiadali zmenu, ale Smer to nepochopil.

„Chceme verejnosti a hlavne pani ministerke ukázať, že nikam neodchádzame,“ uviedol. Pred palácom boli desiatky študentov.

„Zbabraná reforma ESO, OPIS, problémy s klientskymi centrami, elektronickým obstarávaním alebo elektronickými občianskymi, evidenciou motorových vozidiel,“ vymenoval Šeliga Sakovej problémy.

Ministerka šéfovala aj IT zákazke, ktorú chcel vyšetrovať prokurátor Vasiľ Špirko, ale potom ho začali stíhať a spis mu zobrali. Ako vyšetrovanie pokračuje, nie je známe.

Aktuality upozornili, že zmluva s firmou Tempest, ktorej sa vyšetrovanie týka, je už podľa ministerstva vnútra skartovaná a stalo sa tak už šesť rokov po uzavretí zmluvy hoci dokumenty sa musia uchovávať desať rokov. Vo štvrtok poobede však napokon ministerstvo zmluvu s  firmou Tempest z roku 2010 predsa len našlo a zaslalo ju slovenským médiám. Kópia bola podľa ministerstva na sekcii informatiky.

Matovič: Saková je pre Smer dar z nebies

Igor Matovič hovorí, že kým bude Saková ministerkou vnútra, strany vládnej koalície „môžu beztrestne parazitovať na verejnom majetku s istotou, že ich človek sa bude len nezaujato prizerať a robiť všetko preto, aby ich zločiny zostali nepotrestané“. Saková je podľa neho pre nich dar z nebies.

„Desať rokov verne kryla a obhajovala podvody Roberta Kaliňáka a je priamo zodpovedná za mnohé pofidérne tendre a verejné obstarávania, ktoré spôsobili nedozierne škody,“ vyhlásil Matovič.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie