Denník N

Ťažké tréningy sú vám nanič, ak telu nedáte čas, aby sa z nich zotavilo, hovorí atletický tréner

Štefan Mereš. Foto N –Peter Kováč
Štefan Mereš. Foto N –Peter Kováč

Štefan Mereš sa tridsať rokov venoval behu ako vrcholový atlét a tréner. Keď začal pred desiatimi rokmi trénovať aj rekreačných bežcov, prekvapilo ho, ako málo o behu vedia, na aké informácie sa spoliehajú a koľko veľa robia chýb.

Štefan Mereš je bývalý vrcholový atlét, mnohonásobný majster Slovenska a držiteľ viacerých slovenských rekordov na stredných tratiach. Po skončení 20-ročnej aktívnej kariéry desať rokov trénoval elitných slovenských atlétov.

K trénerstvu sa vrátil v roku 2010, odkedy je šéftrénerom športového klubu Run For Fun, v ktorom vedie desiatky rekreačných bežcov a triatlonistov vo veku od 35 do 60 rokov. Okrem toho naďalej trénuje aj viacerých slovenských vrcholových bežcov. V rozhovore hovorí:

  • o častých chybách začiatočníkov,
  • ako predísť zraneniam,
  • prečo internetové tréningové plány nefungujú,
  • o výživových doplnkoch, pití a jedení počas behu,
  • prečo odporúča maximálne dva ťažké tréningy za týždeň,
  • prečo začiatočníci schudnú pri behu tak málo,
  • prečo chladenie svalov v ľadovej vode nie je dobré.

Desiatky rokov ste sa venovali behu len na vrcholovej úrovni. Prečo ste začali trénovať aj rekreačných bežcov?

V minulosti som behával v Bratislave na Železnej studničke, kde bolo vzácnosťou stretnúť bežca. Približne pred desiatimi rokmi som tam však začal stretávať mnoho bežcov a bežkýň a uvedomil som si, ako sa situácia zmenila. Je dobré, že ľudia pochopili, aká prospešná dokáže byť primeraná telesná aktivita pre zdravie a fyzickú, ale aj duševnú kondíciu. Takisto som postupne zistil, že väčšina bežcov vie o behaní len veľmi málo.

Ako ste na to prišli?

Stačí, keď sa s nimi rozprávam a počúvam, ako trénujú a na aké informácie sa spoliehajú. Často ich motivuje to, aby svojmu telu pomohli k zdraviu, no vinou nesprávneho tréningu je konečný efekt presne opačný.

Čo konkrétne robia bežci zle?

Už začatie bežeckého tréningu bez lekárskej prehliadky môže byť chybou. Prehliadka nie je nevyhnutná, ak ste navyknutí na fyzické zaťaženie, môže však byť veľmi užitočná. Ak máte viac ako 50 rokov, alebo máte astmu, vysoký krvný tlak, problémy so srdcom alebo s kĺbmi, lekársku prehliadku určite absolvujte.

Častou chybou začiatočníkov je takisto to, že príliš skoro behajú príliš veľa a príliš rýchlo. Treba si uvedomiť, že telo musíme na zvýšenú fyzickú záťaž pripraviť. Zrýchľovanie či navyšovanie počtu kilometrov by mali byť systematické a často je to záležitosť celých mesiacov.

Problémom býva takisto zlá technika behu, nesprávne dýchanie či začatie a ukončenie tréningu bez dostatočnej rozcvičky.

U mnohých rekreačných bežcov ma takisto zaskočilo, že dlho trénovali podľa tréningového plánu, ktorý si stiahli z internetu. Ten tvrdohlavo dodržiavali a boli prekvapení, keď sa nedostavili výsledky.

Iným prípadom boli takí bežci, ktorí behali stále rovnakým tempom približne rovnako dlhú vzdialenosť. Ani takýmto tréningom sa však nedá zlepšiť.

Prečo?

Jedným z predpokladov bežeckého napredovania je to, keď má tréning určitú logiku a striedajú sa v ňom viaceré typy behov. Od dlhých voľných behov až po tréning s kratšími, ale intenzívnymi úsekmi – intervalový tréning. Dôležité je takisto poradie a pomer jednotlivých typov tréningov. To sa však nedá určiť paušálne pre všetkých a o tom, aký tréning bude v konkrétnej chvíli pre konkrétneho bežca optimálny, rozhodujú desiatky faktorov.

Štefan Mereš. Foto N- Peter Kováč.

To je dôvod, prečo internetové tréningové plány a návody spravidla nefungujú?

Áno. Nezohľadňujú vašu predchádzajúcu športovú aktivitu, neporadia, ako predísť zraneniam, nezhodnotia reálnosť vašich cieľov, vplyv počasia, životosprávu, vyťaženie v práci či ďalšie faktory.

Začiatočníci sa často spoliehajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie