Denník N

Na 38. rovnobežke sa po rokoch stretnú lídri Južnej a Severnej Kórey, zasadia tam borovicu (otázky a odpovede)

Stretnutie Kim Čong-una a Mun Če-ina je hlavnou témou spravodajstva na Kórejskom polostrove. Foto – TASR/AP
Stretnutie Kim Čong-una a Mun Če-ina je hlavnou témou spravodajstva na Kórejskom polostrove. Foto – TASR/AP

Prvé stretnutie lídrov demokratického juhu a totalitného severu od roku 2007 zrejme neprinesie konkrétne výsledky. Môže však naznačiť, či majú ďalšie rokovania zmysel.

Len necelé štyri mesiace po tom, čo Kim Čong-un oznámil, že je otvorený dialógu, prichádza jeho veľká chvíľa. V piatok o 9.30 miestneho času sa v demilitarizovanej zóne stretne s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

Ide o prvé stretnutie lídrov Severnej a Južnej Kórey od roku 2007. Koná sa krátko po tom, čo KĽDR provokovala raketovými a jadrovými testami a svojim nepriateľom sa vyhrážala vojnou. Aj preto je samitu venovaná obrovská pozornosť, hoci sa neočakáva, že hneď prinesie konkrétne výsledky.

Môže však naznačiť, ako sa budú vyvíjať ďalšie rokovania a čo čakať od plánovaného stretnutia Kima a Trumpa.

Kde sa stretnú?

Kim Čong-un a Mun Če-in sa stretnú v Pamundžone v demilitarizovanej zóne, ktorá rozdeľuje oba štáty. Je to miesto, kde sever a juh v roku 1953 podpísali prímerie, ktoré ukončilo kórejskú vojnu.

Samit bude v Pamundžone v demilitarizovanej zóne. Foto – TASR/AP

Samit sa začne o 9.30 miestneho času, u nás bude o osem hodín menej. O hodinu neskôr sa začnú rokovania, po ktorých nasleduje obed. Ako uvádza BBC, delegácie nebudú obedovať spolu. Po obede lídri zasadia borovicu, symbolicky pri tom použijú zeminu a vodu z oboch Kóreí.

Potom sa začne druhé kolo rokovaní. Na jeho konci príde spoločné vyhlásenie. Dá sa očakávať, že bude veľmi diplomatické a dôkladne pripravené. Aj tak však môže naznačiť, či majú ďalšie rokovania zmysel.

Prečo je to veľká vec?

Kim Čong-un len nedávno absolvoval svoju prvú zahraničnú cestu. V marci navštívil Čínu, na rozdiel od piatkového samitu s Južnou Kóreou bolo stretnutie utajené a informovali o ňom až potom, čo sa vrátil domov.

S vysokou diplomaciou nemá prakticky žiadne skúsenosti, no teraz sa stane prvým lídrom Severnej Kórey od roku 1953, ktorý sa s Juhokórejčanmi stretne mimo územia KĽDR.

Ešte významnejšie je, že samit lídrov dvoch Kóreí prichádza

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie