Denník N

Vedci zistili, ako zabrániť nádorovým bunkám, aby zneužili náš enzým vo svoj prospech

Rakovinové bunky. Ilustračné foto – Fotolia
Rakovinové bunky. Ilustračné foto – Fotolia

Výskum zatiaľ prebiehal na izolovaných ľudských bunkách v laboratóriu. Nasledovať by mal výskum na zvieracích modeloch a potom ľuďoch. Môže to trvať roky.

Proteázy sú pre bunky ako mačety, ktorými si bádatelia razia cestu, aby sa predrali hustým pralesom.

Ak by napríklad imunitné bunky nemali takéto užitočné nástroje, neprenikli by džungľou ľudských tkanív až na miesto určenia, k zápalu.

Proteázy, alebo proteolytické enzýmy, sú proteíny (bielkoviny), ktoré štiepia iné proteíny. Za normálnych okolností sú veľmi užitočné, napríklad pri rozpúšťaní krvných zrazenín.

Problém nastáva pri patologických procesoch, keď napríklad nádorové bunky zneužijú proteázy, aby sa s ich pomocou, ako s mačetami, dostali na iné miesta v tele a metastázovali.

Proteín zablokoval aktivitu proteázy

Podobne to robia aj niektoré patologické baktérie. „Baktéria Borrelia, ktorá je pôvodcom infekčnej lymskej boreliózy, sa z kliešťa dostane do končatiny a za pár dní je až v mozgu. V našom tele využíva niekoľko dopravných prostriedkov a jedným z nich je aj to, že na seba naviaže ľudskú proteázu nazývanú plazminogén, a tú využije, aby sa ľahšie dostala cez tkanivá,“ vraví pre Denník N imunológ Vladimír Leksa z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

S kolegami z akadémie a z Viedenskej lekárskej univerzity zistil, že proteín laktoferín, nachádzajúci sa v ľudskom materskom mlieku, dokáže takmer úplne zablokovať aktivitu plazminogénu.

Výskum sa financoval najmä z rakúskych grantov. Článok vyšiel minulý mesiac v časopise Journal of Biological Chemistry. Podľa stránky sciencewatch bol uvedený magazín medzi rokmi 1999 až 2009 vôbec najcitovanejším vedeckým časopisom na svete s viac ako milión 600-tisíc citáciami. Z „top ten“ však vydáva najviac článkov, čo znižuje jeho impakt faktor, laicky povedané silu. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie