Denník N

Kim Čong-un sa na historickom samite usmieval a sľúbil odstránenie jadrových zbraní

Foto – AP
Foto – AP

Stretnutie by malo byť prvým krokom rokovaní o denuklearizácii a trvalom mieri na Kórejskom polostrove.

Dlhých 65 rokov sa čakalo na tento moment. Kim Čong-un sa v piatok stal prvým severokórejským lídrom, ktorý od roku 1953, keď sa skončila kórejská vojna, vstúpil na územie Južnej Kórey.

Možno prekvapujúco sa ním stal práve muž, ktorý niekoľko rokov provokoval juh aj jeho spojencov a svet strašil svojimi raketovými a jadrovými testmi.

V piatok sa však v demilitarizovanej zóne usmieval do kamier aj fotoaparátov a hovoril, že chce písať novú históriu, ktorá prinesie na Kórejský polostrov mier.

juhokórejským prezidentom Mun Če-inom sa dohodol, že budú pracovať na úplnom odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Žiadne konkrétne opatrenia však nepredložili.

Obe krajiny sa tiež budú usilovať o to, aby ešte tento rok mohla byť podpísaná mierová dohoda, ktorá by nahradila zmluvu o prímerí, ktorou sa skončila kórejská vojna z 50. rokov, uvádza sa v spoločnom vyhlásení z historického samitu lídrov oboch krajín.

Mun podľa vyhlásenia tento rok na jeseň navštívi severokórejskú metropolu Pchjongjang. Severná a Južná Kórea tiež usporiadajú ďalšie stretnutie rozdelených rodín.

„Dúfam, že už nebudeme opakovať chyby z minulosti. Verím, že toto bude príležitosť pre ľudí z oboch Kóreí, aby sa mohli slobodne presúvať zo severu na juh. Musíme prebrať zodpovednosť za našu vlastnú históriu,“ povedal Kim Čong-un po rokovaniach.

Prekročil hranicu

Či sú Kimove vyjadrenia naozaj úprimné, sa ukáže až po ďalších kolách rokovaní a plánovanom samite s Trumpom. 

„Ich vyhlásenie je plné optimizmu a ambicióznych cieľov, ale chýbajú v ňom detaily o tom, ako to chcú dosiahnuť. Viac ako konkrétny plán je to iba naznačenie úmyslov,“ napísal na Twitteri analytik Abraham Denmark.

Aj Kim v piatok povedal, že stretnutie s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom je začiatkom.

Mun Če-in ho čakal pri nízkom betónovom múriku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie