Denník N

Mediabriefing logoSlovenské médiá sa vzďaľujú od Západu

Čítate MediaBrífing – piatkový súhrn dôležitých správ o sociálnych médiách, žurnalistike a demokracii. Prihláste sa na odber a dostávajte ho mailom.

Slovenské médiá majú stále menej spoločného so (severo)západnými mediálnymi systémami a posúvajú sa viac na juh či juhovýchod. Vo svojom výskume na to upozorňuje Peter Hanák, doktorand na Univerzite Karlovej v Prahe a zároveň redaktor RTVS.

Slovenská žurnalistika podľa neho trpí nízkou profesionalizáciou, novinárska profesia je nestabilná, novinári fluktuujú a odchádzajú pracovať do iných oblastí. Novinárske organizácie sú v kríze, chýbajú odbory, hlas novinárov je fragmentovaný a nie je tu nik, kto by mal dostatočný rešpekt a mohol ich reprezentovať. Novinárske vysoké školy majú nedostatočnú úroveň a nepripravujú študentov na prax.

Voľba šéfa RTVS v parlamente namiesto voľby odbornou komisiou je tiež príznakom vzďaľovania sa od severoeurópskeho mediálneho systému. Problémom je tiež pokračujúca oligarchizácia médií. Na Slovensku prevláda kampaňová žurnalistika, podobná juhovýchodným mediálnym systémom. Jedným z mála bodov, v ktorom pripomíname angloamerický trhový model, je chýbajúca štátna podpora médií.

Jeden z mála ukazovateľov, ktorý nás radil ku krajinám ako Nemecko či Rakúsko, bol rebríček slobody tlače World Press Freedom Index, v tom sme sa ale prepadli o desať miest zo 17. na 27. priečku. Väčší medziročný prepad zaznamenali len Malta (-18), Mauritánia (-17) a Česká republika (-11). Organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá rebríček zostavuje, tento týždeň upozornila, že už aj Európa prestáva byť pre novinárov bezpečnou. Dôvodom sú vraždy dvoch novinárov – Jána Kuciaka a Malťanky Daphne Caruanovej Galiziovej – a útoky politikov na médiá.

Podľa Hanáka je reálnou hrozbou pre slovenské médiá ešte väčší posun na juhovýchod – smerom k menej demokratickým modelom. V našom regióne by sme neboli prví, stačí sa pozrieť na Maďarsko a Poľsko.

Kompletné výsledky výskumu (pdf, od strany 49). Poznámka: analýza vznikla ešte pred zvolením Jaroslava Rezníka za riaditeľa RTVS.

Šéfka rozhlasového spravodajstva verejne kritizuje redaktorov, ale nepáči sa jej, ak sa bývalá novinárka vyjadrí k RTVS

Šéf RTVS Jaroslav Rezník poskytol minulý týždeň rozhovor Trendu, v ktorom odmietol, že by nové vedenie RTVS vyvolalo v redakcii nepriateľskú atmosféru. Povedal to po tom, čo v otvorenom liste ostro zaútočil na svojich zamestnancov, hovoril o ich neprofesionalite, tendenčnosti a nazval ich radikálnym mladým jadrom.

Tento týždeň poskytla šéfka rozhlasového spravodajstva RTVS Petra Stano Maťašovská rozhovor Denníku N. „Ak by boli v kričiacej menšine vyzreté novinárske osobnosti, dokázali by prijať zmenu vo vedení RTVS,“ povedala.

O redaktoroch spravodajstva, ktorí kritizujú nové vedenie, povedala, že škodia RTVS a že rozvracajú pracovné prostredie. Hoci svojich zamestnancov opakovane (verejne) zhadzuje, nepáči sa jej, že sa odchádzajúca novinárka Gabriela Kajtárová „potrebovala verejne vyjadriť k RTVS. Považovala som to za nekorektné a aj som jej povedala, že ma z pohľadu profesionality a korektnosti veľmi sklamala“.

Na otázku, ako chce s novinármi pracovať v jednej redakcii, keď na nich z pozície šéfky verejne útočí, neodpovedala. „Pozrite sa, aký slovník majú oni k vedeniu,“ povedala.

„Ak nebudeme dávať priestor aj iným názorom ako názorom väčšiny, docielime, že si ich naši diváci a poslucháči budú vyhľadávať v alternatívnych médiách,“ povedala Maťašovská o prítomnosti ľudí z dezinformačných webov v spravodajstve RTVS.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

RTVS za Machaja

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie