Denník N

Macronova snaha zachrániť Západ

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP
Americký prezident Donald Trump (vpravo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP

Už takmer 40 rokov Amerika a Irán fungujú podľa jedného vzorca: Washington tlačí a hrozí Teheránu, Teherán sa rád stavia do úlohy hrdinského obrancu.

Autor je americký analytik
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Emmanuel Macron minulý týždeň prišiel, videl a dobyl Washington. Lenže francúzsky prezident sa snaží o niečo oveľa ťažšie, než je vytváranie šumu a priateľskej atmosféry. Snaží sa zastaviť Donalda Trumpa v jeho rozdeľovaní západného spojenectva a narúšaní už beztak turbulentného Blízkeho východu.

Sledovať ho pri práci, keď Trumpovi lichotil, potom s ním slušne nesúhlasil a navrhoval kompromisné riešenia, je ako sledovať skúseného tanečníka, ktorý nám predvádza jednotlivé fázy zložitých pohybov. Zostáva už len čakať, či sa Macronovi podarí Trumpa niečo naučiť, ale buďme vďační aj za to, že sa snaží.

Nakoniec môže skončiť aj Irán

Ako v stredu povedal mne a malej skupine novinárov, Macron verí, že „Donald Trump sa snaží skoncovať s dohodou s Iránom z vnútropolitických príčin“. Nasledovať podľa neho bude „obdobie treníc“. To však môže byť podcenenie situácie. Teherán už signalizoval, že ak Trump 12. mája, čo je posledný deň, keď sa môžu znovu obnoviť protiiránske sankcie, od dohody ustúpi, najpravdepodobnejším výsledkom bude, že od dohody ustúpi aj samotný Irán. A ako mi v pondelok povedal iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf, „keď raz odstúpime, skončia sa všetky obmedzenia nášho jadrového programu“.

Minister argumentoval tým, že podľa dohody prijal Irán oveľa silnejšie záväzky, než si väčšina ľudí uvedomuje. „Nezdá sa, že by prezident Trump túto dohodu vôbec čítal. Už v treťom riadku sa konštatuje, že sa Irán zaväzuje k tomu, že nikdy nevyrobí jadrové zbrane. Tu netreba žiadne obmedzenia. Slovo, ktoré sme použili, je nikdy. Časové obmedzenia sa týkajú len dobrovoľného obmedzenia nášho programu jadrovej energie, ktoré sme prijali preto, aby medzinárodné spoločenstvo uverilo, že sú naše úmysly úprimné.“

Macron si nie je taký istý, že Irán od dohody ustúpi. Ako povedal, „ak sa Irán stiahne tiež, Spojené štáty naň môžu uvaliť veľmi prísne sankcie a veci sa budú zhoršovať“. Francúzsky prezident plánuje apelovať na iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, aby bola reakcia Teheránu miernejšia a aby súhlasil s tým, že treba hľadať novú cestu vpred.

Nejde len o jadro

Macron súkromne i verejne tlačil na Trumpa, aby od dohody s Iránom neodstupoval. „Ak by hlavná svetová mocnosť porušila dohodu, ktorú pripravovala a podpísala, založilo by to hrozivý precedens,“ povedal Macron, ktorý sa na súčasnú situáciu pozerá ako na súčasť širšej snahy americkej administratívy. Tá už odstúpila od parížskej klimatickej dohody a transpacifického partnerstva, oslabila svoje angažmán vo Svetovej obchodnej organizácii a teraz sa zdá, že je rozhodnutá vycúvať z ďalšej dohody.

Lenže francúzsky prezident kritizuje aj Irán. „Odkedy bola podpísaná dohoda, Irán urobil niekoľko rozhodnutí. Rozšíril svoje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Komentáre

Teraz najčítanejšie