Denník N

Prieskum AKO: Smer sa z krízy nespamätal, preferencie mu zatiaľ nevracia ani Pellegrini

Progresívne Slovensko a Spolu – občiansku demokraciu by dohromady volilo až 7,5 percenta.

Smer má aj dva mesiace po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej problém vrátiť sa k svojim predchádzajúcim preferenciám. Podľa prieskumu agentúry AKO by ho chcelo voliť len 21,4 percenta ľudí, čo je len o štatisticky nevýznamných 0,7 percenta viac ako na začiatku apríla. Smeru vtedy agentúra namerala preferencie blízke 15-ročným minimám.

Prieskum sa uskutočnil medzi 20. a 24. aprílom, teda až po tom, ako odstúpil minister vnútra Tomáš Drucker a odchod oznámil aj policajný prezident Tibor Gašpar.

Prepad Smeru však zásadne nepomohol stranám, ktoré sa považujú za priamych konkurentov Ficovej strany. SNS má podľa sondáže necelých 11 percent, ale pred kauzou kapitán sa popularita dankovcov pohybovala na úrovni okolo 14 percent. Polepšil si však Most-Híd, ktorý sa z 5,6 dostal na 6,8 percenta.

Bez výraznejších zmien je popularita SaS, ktorá si síce pohoršila o percentuálny bod na 16,1 percenta, no ide o zmenu v rámci tzv. štatistickej odchýlky. Bez väčších zmien zostáva popularita neofašistov (10,3), Sme rodina (9 percent) aj OĽaNO (8,7 percenta). KDH si v prieskume AKO pohoršilo z 8,6 na 6,9 percenta.

Viditeľný nárast zaznamenali nové strany Progresívne Slovensko (PS) a Spolu – občianska demokracia. PS chce voliť 3,8 a Spolu 3,7 percenta. Dohromady sa tak ich podpora dostala až na 7,5 percenta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie