Denník N

Rezník sľuboval pokoj v RTVS, namiesto toho sa zbavili novinárov, ktorí v televízii robili 5 či 8 rokov

Jaroslav Rezník. Foto N - Vladimír Šimíček
Jaroslav Rezník. Foto N – Vladimír Šimíček

Prinášame stanoviská reportérov, ktorí po dnešku v RTVS po rokoch končia. Vedenie im ukončenie zmlúv nevysvetľovalo, Kristiánovi Čekovskému dokonca odkázali, že každá akcia vyvolá reakciu. Všetci podpísali protestný list.

Ešte vo štvrtok sľuboval generálny riaditeľ RTVS upokojenie situácie v redakcii spravodajstva verejnoprávnej televízie a rozhlasu. „Intenzívne komunikujeme s našimi redaktormi a som presvedčený, že stanoviská sa budú zbližovať,“ povedal.

Dokonca si s niektorými dohodol na večer stretnutie pri pive. Nakoniec naň neprišiel, čo reportérom vysvetlil zdravotnými problémami v rodine.

Deň nato vedenie televíznej časti spravodajstva – o ktorom riaditeľ vo štvrtok povedal, že má jeho dôveru – ukončilo spoluprácu so štyrmi novinármi, ktorí pracovali na externú zmluvu o výrobe audiovizuálneho diela. V RTVS však boli aj niekoľko rokov a takéto zmluvy im každý mesiac obnovovali.

Vedenie sa zo dňa na deň zbavilo reportéra zahraničia Matúša Dávida, kultúrnej redaktorky Jany Masárovej a reportérov domácej redakcie, Matúša Baňoviča a Kristiána Čekovského. Na protest proti vedeniu dali v rozhlase výpoveď domáca redaktorka Jana Maťková aj rozhlasová dramaturgička Nikola Bajánová.

Redaktori dôvody nechápu

O tom, že v televízii skončia niektorí redaktori, hovorila už ráno na porade šéfka rozhlasového spravodajstva Petra Stano Maťašovská, aj keď nešlo o jej ľudí. Správa sa pomerne rýchlo rozšírila do Mlynskej doliny.

„Keď prišiel na mňa rad, Hana Lyons (šéfka televízneho spravodajstva, pozn. redakcie) mi oznámila, že so mnou v máji nerátajú, že mám odovzdať karty produkcii a že si mám zbaliť veci a v pondelok už nemusím chodiť,“ hovorí kultúrna redaktorka Jana Masárová, ktorá v televízii robila päť rokov.

Dôvody jej veľmi nespresnili, len jej povedali, že vraj mala problém niekam ísť, keď bolo treba. „Usúdila som, že pravdepodobne bude problémom moja dlhodobá kritika živých vstupov v Ranných správach, ktoré sa mi zdali umelé, zbytočné a nasilu pretláčané.“

Masárová, tak ako ostatní prepustení novinári, bola medzi signatármi listu redaktorov spravodajstva o nepriateľskej atmosfére. „Napriek tomu, že vedenie odmieta takúto spojitosť, myslím si, že aj moja výpoveď môže byť akýmsi nástrojom na zastrašovanie iných kolegov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie