Denník N

Ten tím bol symbolom krajiny, ktorá sa zbavila diktatúry. Československo na MS 1990

Foto - archív tasr, Twitter
Foto – archív tasr, Twitter

Keď Československo hralo na MS 1990, symbolizovalo esprit krajiny, ktorá sa oslobodila spod komunistickej diktatúry. Zanechalo krásne spomienky. Opravené v piatok 27. 4. o 20:56.

Dnes vieme, že majstrovstvá sveta 1990 v Taliansku boli posledným turnajom, na ktorom sa československí futbalisti zúčastnili. Lenže odkiaľ sme to vtedy mali vedieť?

Československo pôsobilo úplne opačným dojmom. Malo esprit – krajina len necelý rok predtým zvrhla komunistický režim a svet sa zrazu mohol pozerať na futbalistov, ktorých dovtedy nepoznal. Mnohí z nich ho očarili a majstrovstvá zmenili ich kariéru.

Očami ešte ani nie osemročného chlapca sa zdalo, že sú prirodzene najlepší, hrajú najlepší futbal a keď vypadli, tak nezaslúžene. Očami muža po tridsiatke to pravda zrejme nebude. Čo mali vyhrať, to s prehľadom vyhrali, a čo mali prehrať, to prehrali. Bez hanby.

Posledné československé mužstvo na veľkom turnaji je však stále špeciálne. A najmä posledné.

Kto si zaslúži ísť na majstrovstvá

Československo vyfasovalo krutú kvalifikačnú skupinu, v ktorej sa ocitlo vo štvorici s Belgickom, Portugalskom a Švajčiarskom, ale postúpiť mohli iba dvaja. Až taká dráma to však nakoniec nebola: v poslednom zápase v Portugalsku stačila remíza a mužstvo ju pohodlne dosiahlo. Dve striedania v posledných troch minútach, len tak, pre istotu a krásnych a elegantných 0:0. Bolo to 15. novembra 1989.

Omnoho dôležitejšie bolo to, čo sa dialo mimo ihriska. O československých futbalistov bol v zahraničí záujem, oni však povolenie na prestup dostali zväčša až na sklonku kariéry. Ivo Knoflíček a Ján Kocian Luboš Kubík sa s tým nechceli zmieriť a v roku 1988 odišli.

Zavládol pocit, že ak Kocian Kubík s Knoflíčkom reprezentáciu nezradili, rozhodne ju opustili. Nepomohli, nevybojovali postup a teraz chcú hrať na majstrovstách? Obaja nakoniec do Talianska cestovali, ale Ivo Knoflíček už nikdy nebol tým futbalistom ako pred dištancom. Pochodil po Nemecku a Rakúsku, nedával góly, vrátil sa do Čiech. Nebolo to ono.

Najlepší na svete

Keď sa však majstrovstvá začali, všetko išlo bokom. Československo malo mužstvo, ktoré malo čo ponúknuť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História MS vo futbale

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie