Denník N

Slovenský film Deti má tri ceny z Pekingu

Ceny si osobne prevzali producent Mátyás Prikler, herečka Éva Bándor a režisér Jaro Vojtek. Foto - news.cn
Ceny si osobne prevzali producent Mátyás Prikler, herečka Éva Bándor a režisér Jaro Vojtek. Foto – news.cn

Je to jeden z najväčších úspechov slovenského filmu za posledné roky. Festival v Pekingu ocenil Vojtekove Deti.

„Je to niečo, o čom sa mi ani nesnívalo,“ hovoril nám Jaro Vojtek v polovici apríla tesne pred odletom na filmový festival do Pekingu.

„Predsedom poroty bude Luc Besson, ďalším členom Kim Ki-duk. Neviem sa dočkať, ako si sadnem s najslávnejším ázijským režisérom na kávu a spýtam sa ho, ako sa mu náš film pozdáva.“

To ešte slovenský filmár a dokumentarista netušil že jeho poviedkový film Deti získa tri z desiatich hlavných cien akcie. Ocenenia Tian Tan má za najlepší scenár (Marek Leščák), najlepšiu kameru (Tomáš Stanek) a najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (Éva Bándor).

Úspechom je pritom už samotná účasť filmu v programe. Na festival poslalo prihlášky vyše tisíc titulov z 90 krajín, slovenský do pätnástich fimov v súťaži zaradil Marco Mueller.

Oscarový producent v minulosti šéfoval prestížnym festivalom v Benátkach, Rotterdame či Locarne. Jeho novou úlohou je vyprofilovať podobne významné medzinárodné podujatie v Číne.

Pekingský festival má za sebou iba piaty ročník, no už sa stal dôležitým miestom, kde sa stretáva holywoodsky, európsky a ázijský filmový priemysel. Medzi tohtoročných hostí patrili režiséri Darren Aronofsky či Jean-Jacques Annaud, z filmových hviezd napríklad Arnold Schwarzenegger.

Podľa magazínu Hollyood Reporter je čínsky filmový trh s minuloročným objemom 4,6 miliardy dolárov druhým najväčším na svete.

Pre film Deti je to dobrá šanca zaujať zahraničných distribútorov. Isté je, že len na tomto festivale ho videlo viac ľudí ako v našej distribúcii.

mmexport1429800334840 mmexport1429800344672 mmexport1429800360030

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie