Denník N

7 dobrých správ: Dobrovoľníci z celého sveta obnovujú starobylú drevenicu v Hriňovej

Odmietla ženskú obriezku a zmenila dedinu, k historickým osobnostiam v centre Londýna pribudla prvá žena, Zvolen a Šahy spojí vlak a v Prezidentskej záhrade zasadili tulipány s názvom Slovenskom. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Presvedčila dedinčanov, aby prestali s obriezkou

Má len 26 rokov a už dokázala presvedčiť kenskú dedinu, aby prestala praktizovať ženskú obriezku.

„Všetky moje spolužiačky, ktoré sú z tejto komunity, podstúpili obriezku a nemohli ďalej chodiť do školy,“ povedala pre al-Džazíru aktivistka Nice Nailantei Leng´ete, ktorá bola jedinou vo svojej dedine, ktorá tento rituál odmietla. Následne sa snažila túto kultúrnu tradíciu vymazať vo svojom okolí.

Presvedčila vodcu dediny a ten zasa mladých. Tí si totiž mysleli, že ak žena nemá obriezku, nemôžu si ju vziať.

„Keď sa s mužmi rozprávate, tí ani nevedia, čo tie dievčatá podstupujú,“ povedala Nice Nailantei Leng´ete. Práve vďaka jej snahe v dedine neobrezali za posledných šesť rokov žiadne dievča.

2. Dievčatko zachránil starý pes

Nič nepočuje a vidí len na jedno oko. 17-ročného psa Maxa ocenila austrálska polícia. Hluchý a čiastočne slepý pes zachránil trojročné dievča, ktoré sa stratilo v buši.

Aurora zmizla v okolí Queenslandu, avšak pátranie stovky policajtov a dobrovoľníkom, ktorým zo vzduchu pomáhalo lietadlo, neprinieslo žiadny výsledok.

„Keď som počula krik Grammy, vedela som, že je to ona. Vyliezla som na vrch… A keď som sa dostala hore, prišiel ku mne pes a zobral ma priamo k nej,“ cituje Le Parisien babičku strateného dievčaťa, Leisu Bennettovú.

Pes zostal s dievčaťom celú noc a nenechal ju samotnú. Auroru našli na druhý deň asi dva kilometre od jej domova.

3. Na londýnskom námestí pribudla socha ženy

Medzi jedenásť sôch významných mužských osobností pribudla na londýnskom námestí Parliament Square prvá žena.

Sufražetka Millicent Fawcettová bojovala na prelome 20. storočia sa volebné právo žien. Jej socha v centre Londýna je zároveň prvou, ktorú navrhla umelkyňa – Gillian Wearingová. Ide o výsledok petície, ktorú spustili aktivistky a novinárka Caroline Criado Perezová a pod ktorú sa podpísalo takmer 85-tisíc ľudí.

Súčasťou sochy je zoznam desiatok žien a mužov, ktorí sa zapojili do hnutia sufražetiek.

„Vďaka tomu má táto socha ďalšie prvenstvo. Bude to prvá socha na námestí parlamentu, ktorá sa odklonila od histórie Veľkého muža,“ uviedla Perez pre CNN. „Prvá socha, ktorá odkazuje na to, že zmena nepochádza len od jedného človeka. Prvá socha, ktorá odkazuje na to, že aj keď hnutia môžu potrebovať lídrov, títo lídri neurobia nič bez ľudí, ktorí bojujú po ich boku.“

Sochu Fawcettovej odhalili v utorok na námestí, kde stojí 11 sôch historických osobností vrátane Winstona Churchilla, Nelsona Mandelu či Abrahama Lincolna.

Sufražetke Millicent Fawcettovej postavili prvú sochu. Foto – TASR/AP

4. Dobrovoľníci zveľaďujú Podpoľanie

Dobrovoľníci z celého sveta prišli na Podpoľanie, aby si vyskúšali komunitnú prácu a spoznali novú kultúru.

„Chcem s kamarátmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie