Denník N

Na námestí žiadali predčasné voľby tisíce ľudí, aj keď sa organizátori protestu zmenili

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na pódiu zazneli aj odkazy od otca Jána Kuciaka a mamy Martiny Kušnírovej.

Hanba a voľby. Tieto dve slová dnes dav na Námestí SNP v Bratislave skandoval najčastejšie. Aj napriek tomu, že protesty tentoraz neorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko, ale Hnevám sa, prišli na námestie tisícky ľudí.

Tento protest sa od tých predchádzajúcich líšil napríklad tým, že ho organizátori zvolali s cieľom vyzbierať čo najviac podpisov pod petíciu, ktorou chcú dosiahnuť predčasné voľby. Protest organizovali iniciatívy Hnevám sa, V teniskách, Teraz a Za Slovensko.

Dúfajú, že sa im do leta podarí vyzbierať potrebných 350-tisíc podpisov, ktoré treba na vypísanie referenda o predčasných voľbách. To by chceli spojiť s jesennými komunálnymi voľbami.

Podľa organizátorov majú v súčasnosti asi 80-tisíc podpisov.

Jánov otec na diaľku podporil protest

Na proteste zaznel aj odkaz od mamy zavraždenej Martiny. Prečítala ho herečka Anna Šišková. Zlatica Kušnírová v ňom hovorila o listoch od neznámych ľudí, ktoré jej denne chodia domov.

„Za to, že stále vystupujem v médiách a Jankovi rodičia nie, niektorí ľudia majú ku mne výhrady. Každý deň mi chodia negatívne listy, aj včera mi jeden prišiel,“ napísala Zlatica Kušnírová

Ľudia jej napríklad vyčítali, že jej dcéra bývala so svojím partnerom pred svadbou, a teda ju farár nemal pochovať. Tisíce ľudí na námestiach tieto nenávistné listy vypískali.

Predčasné voľby a petíciu na diaľku podporil aj otec Jána Kuciaka. Na proteste prečítali aj jeho odkaz.

„Výmenou bábok nikdy nič nezmení, lebo vodičom je stále ten istý. Myslím si, že jedinou možnosťou, ako niečo zmeniť, je referendum za predčasné voľby.“

Jedným z rečníkov bol aj Ondrej Janíček z Trenčína, ktorý v médiách opísal, ako podľa neho mafián Peter Čongrády korumpoval sudkyňu Moniku Jankovskú, ktorá je už šesť rokov štátnou tajomníčkou.

Organizátori: Protestovať nestačí

Iniciatívy teraz zháňajú čo najviac dobrovoľníkov aj z regiónov, ktorí by im pomohli s rozširovaním petície. Ďalšiu väčšiu podpisovú akciu chystajú na prvého mája, keď chcú s dobrovoľníkmi po celom Slovensku osloviť čo najviac ľudí.

Petičné hárky sa rozdávali aj priamo počas protestu. Hložník hovorí, že ich doniesli asi 4000 a veľa ich nezostalo. Vyplnenie petičných hárkov a zaslanie na adresu iniciatívy nazvali „domácou úlohou“ pre protestujúcich.

„Protestovať nestačí. Výsledkom sú len kozmetické zmeny. Jedinou skutočnou zmenou bude nový štát a predčasné voľby,“ povedal Matej Hložník z iniciatívy Hnevám sa.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie