Denník N

Oslobodenie neprinieslo slobodu, Stalina nezaujímala

Slavín. Foto - TASR
Slavín. Foto – TASR

Sovietsky líder chcel len ovládnuť čo najväčšiu časť Európy.

O pár dní bude Plzeň zase plná „Američanov“, oslávi koniec vojny. Oslavy síce sčasti platí mesto, šťavu im však dávajú až stovky nadšencov, ktorí sa v plnej poľnej, v uniformách a vo viac ako 70 rokov starých džípoch preháňajú Plzňou. Zvedavcov a návštevníkov prichádzajú tisíce. Je to jediná oslava konca vojny v Česku (a skoro iste aj na Slovensku), ktorá trvá niekoľko dní, je založená na dobrovoľníkoch a priťahuje veľa mladých ľudí. To je v kontraste s toporným kladením vencov pri pomníkoch sovietskych vojakov.

V socialistickom Československu sa nesmelo hovoriť o tom, že Plzeň alebo napríklad Mariánske Lázně oslobodili Američania (a aj Belgičania). Komunisti išli tak ďaleko, až razili teóriu, že západné Čechy oslobodili sovietski vojaci v amerických uniformách. To je jeden dôvod spontánnych osláv. Ten druhý je však hlbší. Američania priniesli slobodu, Sovieti tiež oslobodzovali, ale slobodu nepriniesli. Všade, kam vstúpila noha sovietskeho vojaka, zavládli totalitné režimy.­

Toto si treba pripomínať rovnako dôkladne ako nesmierne straty Červenej armády. Nekritické oslavy oslobodenia už po sedemdesiatich rokoch od konca vojny nie sú na mieste. Dnes už toho predsa vieme o zločinoch Sovietskeho zväzu toľko, že by mali mať ich obete v Česku aj na Slovensku svoj pomník. Lenže desaťročia povojnovej prosovietskej propagandy v socialistickom Československu sa nám natoľko vryli do hláv, že kriticky posudzovať oslobodenie Sovietskym zväzom pôsobí stále akosi nepatrične a nevhodne.

Poliaci to majú svojím spôsobom jednoduchšie. Ich krajinu si nemeckí nacisti spolu so sovietskymi komunistami rozdelili napoly a potom systematicky vyvražďovali elitu národa. Takže si to pamätajú a sú stále v strehu. V Československu takto Sovieti nevyčíňali (tu vyčíňali Nemci), len si trebárs bez nejakých rečí vzali Podkarpatskú Rus a zamaskovali to dobrovoľným „ľudovým referendom“. Zvyšnú špinavú prácu na území Československa odviedli domáci prisluhovači.

Oslobodenie Československa bolo súčasťou Stalinovho plánu, ako ovládnuť veľký kus Európy. Sloboda ho nezaujímala. Preto oslobodenie slobodu neprinieslo. Aj keď v to vojaci verili. Teda aspoň tí, čo prežili vojnové ťaženia, čistky a gulagy. Som zvedavý, či sa niekedy nájde na Slovensku alebo v Česku politik, ktorý je schopný pri májových oslavách povedať celú pravdu. Práve kvôli tým obetiam.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie