Denník N

Zlatú loptu nemá len vinou demokratickej anomálie. Iniesta sa lúči s Barcelonou

Dojatý Iniesta na oficiálnej rozlúčke pred novinármi. Foto - TASR/AP
Dojatý Iniesta na oficiálnej rozlúčke pred novinármi. Foto – TASR/AP

Záložník Barcelony Andrés Iniesta oznámil koniec vo svojom jedinom klube a na konci sezóny pôjde mimo Európy, aby proti nemu nikdy nemusel hrať.

Keď 33-ročný Iniesta v piatok na tlačovej konferencii povedal, že o pár týždňov v Barcelone končí, všetci ho len chválili. Prezident klubu Josep Maria Bartomeu vyhlásil:

„Od roku 2004 až doteraz bol Iniesta naším najdôležitejším hráčom, lebo bol súčasťou projektu každého trénera od (Franka) Rijkaarda.“

Stopér rivala Realu Madrid Sergio Ramos sa vyjadril, že ak by sa Iniesta volal Andresinho (pričom naráža na situáciu, keby bol Brazílčanom), vyhral by Zlatú loptu, ocenenie pre najlepšieho hráča sveta.

Pascal Ferre, editor  francúzskeho magazínu France Football, ktorý Zlatú loptu každý rok udeľuje, v editoriáli napísal:

„Odpusť nám, Andrés. (…) Pre nás nebol iba obyčajným futbalistom, bol ‚tým‘ futbalistom. Jeho obeta pre tím ho v podstate zbavila väčšieho individuálneho uznania. Zo všetkých absentujúcich na zozname víťazov Zlatej lopty je on práve ten najbolestivejší. Môžeme len dúfať, že na majstrovstvách sveta v Rusku odohrá špeciálny turnaj a napraví túto demokratickú anomáliu.“

Iniesta mal smolu, že hral v dobe, keď svetovému futbalu striedavo (alebo naraz) dominovali a aj po viac ako desiatich rokoch naďalej dominujú Lionel Messi s Cristianom Ronaldom.

Napriek tomu, že najprestížnejšie individuálne ocenenie nikdy nezískal, o opise Iniestu ako jedného z najlepších v 21. storočí vôbec nemôžeme pochybovať.

Pri diskusiách o tom, či je lepší Messi alebo Ronaldo, Argentínčanovi vyčítali, že by nebol až taký dobrý bez Iniestu a Xaviho Hernándeza, ďalšej ikony Barcelony, ktorý z Katalánska odišiel už pred takmer troma rokmi do katarského klubu Al Sadd.

Do futbalovej exotiky by mal smerovať aj Iniesta. Aj keď ho vraj chcel bývalý tréner a spoluhráč z Barcelony Pep Guardiola do Manchestru City, podľa španielskych médií prestúpi do Číny.

Pošle nás do dôchodku

Guardiola prvý raz videl Iniestu hrať ešte v roku 1999, keď mal Andrés pätnásť rokov a nastupoval za mládežnícke tímy Barcelony. Počas súťaže Nike Cup pri ňom na tribúne sedel Xavi, ktorý sa už v tom období dostával do prvého tímu, a Guardiola mu povedal: „Xavi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie