Denník N

Novinári pol roka ukazujú, ako naše zbrane končia v Azerbajdžane. Žiga teraz požiadal tajné služby, nech to preveria

Aj po odvysielaní podrobnej reportáže českých investigatívcov pristávali v Bratislave azerbajdžánske dopravné lietadlá. Jedno z nich priviezlo aj dva podvozky na húfnice. Foto - Denník N/Wikimedia Commons
Aj po odvysielaní podrobnej reportáže českých investigatívcov pristávali v Bratislave azerbajdžánske dopravné lietadlá. Jedno z nich priviezlo aj dva podvozky na húfnice. Foto – Denník N/Wikimedia Commons

Na bratislavskom letisku aj v uplynulých dňoch pristávali dopravné lietadlá z Azerbajdžanu, ktoré využíva český zbrojár Strnad na export svojich húfnic a raketometov.

Sedem mesiacov trvalo slovenskej vláde, kým sa rozhodla preveriť, či slovenské zbrane náhodou nekončia v Azerbajdžane – v krajine, o ktorej naša diplomacia tvrdí, že sa do nej minimálne desať rokov žiadne zbrane nevyviezli.

Slovensko na papieri rešpektuje embargo, na ktorom sa dohodli európske štáty po krvavej vojne o Náhorný Karabach. Českí novinári však už od septembra prinášajú dôkazy, že do Azerbajdžanu sa od nás vyvážajú modernizované húfnice Dana a raketomety RM-70 Vampir.

Naposledy o tom pred dvoma týždňami priniesla podrobnú reportáž Česká televízia. Podľa jej zistení za všetkým stoja firmy vplyvného českého zbrojára Jaroslava Strnada, ktoré od slovenského ministerstva hospodárstva dostali licenciu na vývoz zbraní. Oficiálne však má ísť len o vývoz do Izraela a nie do Azerbajdžanu.

Minister Peter Žiga (Smer) sa až minulý týždeň rozhodol, že celú vec otvorí na rokovaní Bezpečnostnej rady vlády. Zároveň požiadal SIS a ďalšie inštitúcie, aby zistenia českých novinárov preverili.

„Nemáme možnosti a kompetencie na preverenie medializovaných podozrení, že cieľovou krajinou nie je štát Izrael. Požiadali sme preto ministerstvo zahraničných vecí, obrany a spravodajskú službu, aby to preskúmali,“ napísal Žigov hovorca Maroš Stano.

Načo by boli Izraelu?

Húfnice Dana a raketomety RM-70 sú zbrane, ktoré sa v 70. a 80. rokoch vyrábali v Dubnici nad Váhom. Strnadove firmy ich začali vykupovať od európskych armád, ktoré ich nepotrebovali. Následne ich s pomocou izraelských technológií zmodernizovali a začali vyvážať údajne do Izraela.

Izrael sa však podľa analytikov zbraňami tohto typu nevyzbrojuje, zato sa však slovenskými húfnicami a raketometmi začal chváliť Azerbajdžan. „Húfnice Dana boli dovezené do Azerbajdžanu na rozsiahle vojenské cvičenie, ktoré sa konalo v septembri 2017,“ napísala vlani azerbajdžanská tlačová agentúra Trend News Agency.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že Izrael je len prestupnou stanicou na vývoz zbraní do Azerbajdžanu. Napokon iné vysvetlenie pôvodu zbraní doteraz nikto neponúkol.

Minister Žiga však tvrdí, že nemá dôvod spochybňovať izraelskú vládu. Izraelské ministerstvo obrany sa totiž podľa Žigu písomne zaručilo, že zbrane nebudú ďalej exportované.

„Inak by sme museli spochybniť aj Izrael ako krajinu, ktorá je vierohodná, a budeme ju musieť dať na nejaký sankčný zoznam,“ poznamenal Žiga po rokovaní Bezpečnostnej rady.

Video: Strnadove zbrane v Azerbajdžane na záberoch zo septembra 2017
Zdroj: Azeri Defence

Krížová kontrola

Žiga však zároveň pripustil, že ak sa podozrenia potvrdia, Strnadovým firmám môže vývoznú licenciu odňať. Ak by to urobil, znamenalo by to zároveň nepriame priznanie, že zlyhalo nielen jeho ministerstvo, ale aj ďalšie bezpečnostné zložky štátu.

Úradníci ministerstva hospodárstva totiž nevydávajú vývoznú licenciu len na základe vlastného uváženia. Žiadateľa by mal preskúmať aj celý rad ďalších inštitúcií vrátane SIS či Národného bezpečnostného úradu.

„Ministerstvo hospodárstva udeľuje exportnú licenciu len v prípade, že s tým súhlasí ministerstvo zahraničných vecí, ministerstvo obrany, ministerstvo vnútra, spravodajské služby, Národný bezpečnostný úrad a Kriminálny úrad finančnej správy. Tie majú v kompetencii skúmať žiadosť zo zahraničnopolitických, z bezpečnostných či iných dôvodov,“ vysvetľuje Stano.

Jaroslav Strnad (vpravo) je vplyvný český zbrojár, ktorý ovláda niekoľko zbrojoviek v Česku i na Slovensku. Do jeho skupiny patrí napríklad aj automobilka Tatra. Od druhej Ficovej vlády si prenajal opravárenské podniky Nováky a Trenčín. Foto N – Tomáš Benedikovič

Žigovi úradníci sa vraj doteraz spoliehali na to, že všetko je tak, ako je uvedené v dokumentoch. Strnadove firmy i samotní Izraelci sa totiž zaviazali, že konečným užívateľom húfnic a raketometov bude izraelská armáda.

„Disponujeme aj písomným záväzkom izraelskej vlády a pravosť tohto dokumentu bola overená diplomatickou cestou. Podľa certifikátu konečného užívateľa je konečným príjemcom zbraní armáda, resp. ministerstvo obrany štátu Izrael,“ píše Stano.

Izrael, resp. jeho firmy však zároveň dlhodobo pomáhajú vyzbrojovať aj azerbajdžanskú armádu.

Ako dlho budú teraz slovenské úrady preverovať, či v Azerbajdžane neskončili aj Strnadove zbrane?

Nevedno. Žigovo ministerstvo hovorí, že konať bude podľa toho, čo zistí tajná služba a ďalšie inštitúcie.

MSM Group: Nevyviezli sme tam ani skrutku

Export „do Izraela“ tak môže naďalej pokračovať, čo sa aj zjavne deje. Denník N napríklad získal fotografiu z pondelka 16. apríla z bratislavského letiska. Vidieť na nej podvozky v colnom priestore.

Priviezlo ich dopravné lietadlo azerbajdžanskej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie