Denník N

Učiteľke zakázali hovoriť: Je to tu ako za Mečiara, len teraz to je asi ešte horšie

Daniela Polovková počas vystúpenia na zhromaždení v Humennom. Foto – archív D. P.
Daniela Polovková počas vystúpenia na zhromaždení v Humennom. Foto – archív D. P.

Daniele Polovkovej zo Základnej umeleckej školy v Humennom zakázal zamestnávateľ verejne vystupovať, no ona na proteste Za slušné Slovensko prehovorila, pretože verí, že na to má právo. Vzápätí ju potrestali.

Na zhromaždení v Humennom, ktoré zorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko, hovorila bývalá poverená riaditeľka Základnej umeleckej školy a momentálne radová učiteľka Daniela Polovková pred dvoma týždňami o nie najlepších pomeroch v škole. Čakal ju za to disciplinárny trest, učiteľka napriek tomu hovorí, že by vystúpila znova. Umelecká škola v Humennom má dlhoročnú tradíciu, navštevoval ju aj Peter Breiner, Ľubica Čekovská a Marián Čekovský. 

Nedávno ste vystúpili z pokojnej anonymity na pódiu protestu Za slušné Slovensko v Humennom a hovorili ste o práve na slobodu prejavu, ale aj o tom, že slušnosť a pravda sú pre súčasnú moc cudzie pojmy. Bolo to vaše prvé verejné vystúpenie?

Áno, prvé.

Rozhodovali ste sa dlho?

Dlho ani nie, ale veľmi som zvažovala všetky za a proti. Bola som si vedomá všetkých negatív, ktoré sú s tým spojené, a tie práve teraz vyplávali na rôznych webových portáloch a facebookových stránkach. Počítala som s tým. Na jednej miske váh bola skutočnosť, že ma budú negatívne prepierať, ale potrebovala som zverejniť to, čím som si prešla. Veľmi som to zvažovala, ale uvedomila som si, že treba rozprávať.

Mnohí ľudia rozprávajú vo viac či menej úzkych kruhoch, ale vy ste vystúpili verejne pred stovkami ľudí, navyše v menšom meste, v ktorom je anonymita minimálna.

Keď bol prvý protest Za slušné Slovensko, bola som na návšteve u dcér v Bratislave. Zúčastnili sme sa na ňom všetky tri. Na jednom transparente som si všimla nápis: Ľahostajnosť z nás robí spolupáchateľov. Nechcela by som byť spolupáchateľkou. Svoje mesto mám veľmi rada, chcem tu žiť, chcem, aby sa tu cítili dobre moje deti aj vnúčatá, aj preto som si dovolila vystúpiť.

Daniela Polovková (1962)
Narodila sa v Humennom, aj tam žije.  Vyštudovala Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, Pedagogickú fakultu, kombináciu ruský jazyk a hudobná výchova. Hneď po skončení štúdia v roku 1986 začala učiť na Základnej umeleckej škole v Humennom a pracuje tam dodnes. Má dve dospelé dcéry.

Na proteste v Humennom ste hovorili o zákaze verejne vystupovať a zdôrazňovali ste, že hovoríte ako Daniela Polovková. Prečo?

Všetko sa začalo podstatne skôr a súviselo to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie