Denník N

Kto bol Louis Mountbatten, podľa ktorého sa volá druhý syn princa Williama

Louis Mountbatten. Foto – Wikimedia
Louis Mountbatten. Foto – Wikimedia

Novorodený princ z Cambridge dostal francúzske meno, ktoré v Británii nie je veľmi populárne.

Syn britského princa Williama a jeho manželky Catherine, ktorý sa narodil v pondelok v Londýne, dostal meno Louis Arthur Charles. Na Twitteri to oznámil Kensigtonský palác. Oficiálne ho budú oslovovať Jeho kráľovská výsosť princ Louis z Cambridgeu.

Louis je francúzskou a anglickou verziou nemeckého mena Ludwig, ktoré tiež znamená slávny bojovník.

Meno je populárne predovšetkým vo Francúzsku, kde bolo jeho nositeľom 18 francúzskych kráľov. Najznámejším bol Louis (Ľudovít) XIV., zvaný tiež Kráľ slnko, ktorý nariadil zrenovovať palác vo Versailles.

Posledným francúzskym kráľom s týmto menom bol Louis-Phillippe, ktorý vládol do vzniku druhej Francúzskej republiky v roku 1848.

Ďalším európskym panovníkom s týmto menom bol Louis I., ktorý nastúpil na španielsky trón v roku 1724 alebo habsburský panovník Louis IV. Bavorský, ktorý vládol v 14. storočí.

Výber tohto mena privítali po Británii najmä vo Francúzsku. „Gratulujeme princovi Louisovi. Sme nadšení, že ste dali také krásne francúzske meno,“ napísala na Twitteri francúzska ambasáda v Británii.

Nepopulárny Louis

Princ William s manželkou Catherine oznámili mená svojich dvoch starších detí dva dni po ich narodení, avšak v prípade Louisa čakali dlhšie. Môže za to takzvaný Anzac Day, ktorý pripadá na 25. apríla, keď si Commonwealth pripomína vylodenie Austrálčanov a Novozélanďanov s britskými a francúzskymi vojakmi na pobreží Turecka v roku 1918.

Následne sa odohrala jedna z najväčších bitiek prvej svetovej vojny pre obrovské straty na oboch stranách. Anzac Day je národným dňom v Austrálii a na Novom Zélande.

Podľa zdrojov denníka Independent počkali William a Kate s oznámením mena svojho potomka, aby si uctili pamiatku padlých vojakov.

Louis je po starom otcovi Charlesovi, otcovi Williamovi a po svojom bratovi a sestre piaty v poradí nástupníctva na britský trón.

Louis má rovnako ako jeho súrodenci tri mená – štvorročný George Alexander Louis a dvojročná Charlotte Elizabeth Diana.

Meno Louis nepatrí medzi najpopulárnejšie mená v Británii, pred dvoma rokmi dostalo toto meno len 911 chlapcov v Anglicku a vo Walese. Louis bol však populárny hlavne po roku 2000.

S príchodom nového člena britskej kráľovskej rodiny sa to však môže zmeniť.

Charlesov vzor

Meno novorodeného princa Louisa Arthura Charlesa je poctou Williamovmu otcovi Charlesovi, ktorý sa celým menom volá Charles Philip Arthur George.

Zároveň odkazuje na Louisa Mountbattena, obľúbeného Charlesovho prastrýka. Meno po ňom dostal aj princ William, ktorý sa celým menom volá William Arthur Philip Louis.

Louisa Mountbattena označil princ Charles za honorovaného dedka, ktorý bol pre neho veľkým vzorom. Charlesovi pomohol najmä v čase, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie