Denník N

Poslanci Mosta-Híd žiadajú od Rezníka vysvetlenie prepúšťania v RTVS

Foto - Denník N a tasr
Foto – Denník N a tasr

Šéf RTVS by mal vysvetliť, prečo aj dlhoroční redaktori dostali zo dňa na deň výpoveď.

V piatok sa štyria televízni redaktori dozvedeli, že v pondelok už nemusia chodiť do práce. Pracovali na externú zmluvu o výrobe audiovizuálneho diela. V RTVS však boli aj niekoľko rokov a takéto zmluvy im každý mesiac obnovovali.

Vedenie sa zo dňa na deň zbavilo reportéra zahraničia Matúša Dávida, kultúrnej redaktorky Jany Masárovej a reportérov domácej redakcie Matúša Baňoviča a Kristiána Čekovského. Na protest proti vedeniu dali v rozhlase výpoveď domáca redaktorka Jana Maťková aj rozhlasová dramaturgička Nikola Bajánová.

Most-Híd chce vysvetlenie

Poslanci Mosta-Híd teraz žiadajú, aby Jaroslav Rezník tieto výpovede vysvetlil. „Spôsob ukončenia spolupráce s viacerými dlhoročnými redaktormi, ako aj celková atmosféra v redakcii nezodpovedajú mojej predstave o verejnoprávnosti. Pán riaditeľ Rezník by mal situáciu vysvetliť a obhájiť – či už na pôde Rady RTVS, alebo na mediálnom výbore parlamentu,“ povedala Denníku N Katarína Cséfalvayová z Mosta-Híd.

Vysvetlenie žiada aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý je aj členom parlamentného výboru pre médiá. „Myslím si, že je žiaduce, aby nás pán Rezník informoval o aktuálnom dianí v RTVS,“ napísal Bugár Denníku N.

Rezník sa stal riaditeľom RTVS  po tom, čo v júni 2017 v parlamente v tajnej voľbe získal až 95 hlasov. Popri Smere a SNS ho teda určite podporili aj poslanci za Kotlebovu ĽSNS a veľká časť poslancov Bugárovho Mosta-Híd.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar, ktorý je tiež poslancom za Most-Híd, povedal, že o RTVS hovoril s Bélom Bugárom. „Viem, že volal s koaličnými partnermi a bude trvať na tom, aby to pán Rezník prišiel vysvetliť,“ povedal Hrnčiar.

K tomu, ako výpovede hodnotí, sa vyjadrí až po Rezníkovom vysvetlení. „Ale neteší ma, že sú takéto mediálne výstupy na základe nejakých rozhodnutí vedenia v RTVS,“ povedal Hrnčiar. Aj on sa chce prísť na mediálny výbor pozrieť, lebo ho Rezníkovo vysvetlenie zaujíma.

Hrnčiar v správach zmeny nevidí

Voči Rezníkovi nemá osobné výhrady. „Neprichádzam s ním do styku,“ povedal Hrnčiar. Nestretol sa ani s inými ľuďmi z RTVS. Hodnotiť vie Rezníka len podľa spravodajstva, lebo to sleduje. „A tam nevidím žiadnu zmenu ani zásahy, to spravodajstvo je také, ako predtým,“ tvrdí Hrnčiar.

Ľudí, ktorí pracujú v RTVS, sa zastala koaličná poslankyňa za Most-Híd Edita Pfundtner. „Som presvedčená, že väčšina zamestnancov v RTVS odvádza kus dobrej roboty a ide im predovšetkým o zachovanie verejnoprávnosti tohto média,“ povedala Denníku N. Je podľa nej žiaduce, aby Rezník poskytol jasné vysvetlenie vecí, a to vrátane personálnych zmien. „Vnímam veľmi pozorne napätú atmosféru v RTVS. Znepokojuje ma však, že do týchto pomerov je vťahovaná aj laická verejnosť i diváci. Nepovažujem to za správne,“ povedala.

Denník N oslovil viacerých poslancov aj zo Smeru a SNS, ale neodpovedali. Odpovedala len podpredsedníčka SNS Eva Smolíková, tá však nehovorí o tom, že by mal prísť Rezník výpovede vysvetliť. „Pán Rezník je riaditeľ, ktorý si musí vedieť zdôvodniť každé svoje rozhodnutie,“ povedala Smolíková, ktorá v tajnej voľbe hlasovala za to, aby bol Rezník riaditeľom.

Výpoveď zo dňa na deň

Vedenie RTVS v piatok prepustilo štyroch redaktorov. Vydalo k tomu len krátke stanovisko. „Viacerým redaktorom sa skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že ju k dnešnému dňu nepredĺži. Interné manažérske rozhodnutia, ktoré súvisia so zabezpečením programovej služby v oblasti spravodajstva, RTVS komentovať nebude,“ napísala hovorkyňa Erika Rusnáková.

Redaktorom zmluvy predlžovali každý mesiac, takže ak vedenie RTVS tvrdí, že teraz ku koncu mesiaca sa končili, má pravdu. Končili sa tak však každý mesiac.

Redaktorom konkrétne výhrady k ich práci vraj vedenie nepovedalo. Všetci prepustení redaktori podpísali list, kde písali o nepriateľskej atmosfére v RTVS.

Spoluprácu skončila RTVS aj s Kristiánom Čekovským, ktorý sa od vedenia dozvedel, že „každá akcia vyvoláva reakciu“. Vo verejnoprávnej televízii pracoval osem rokov a patril k jej najznámejším tváram.

„Celý čas som sa snažil priniesť čo najviac užitočných a overených informácií. V redakcii som sa venoval najmä doprave. V minulosti som viackrát poukázal napríklad na nevýhodné nákupy či prešľapy Železničnej spoločnosti,“ napísal vo svojej reakcii Čekovský.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie