Denník N

Pellegrini: O únose Vietnamca si musím zistiť podrobnosti

Robert Kaliňák a vietnamský minister verejnej bezpečnosti Toa Lama v marci 2017. Foto – TASR
Robert Kaliňák a vietnamský minister verejnej bezpečnosti Toa Lama v marci 2017. Foto – TASR

Robert Fico a Robert Kaliňák sa s vietnamskými predstaviteľmi stretávali často. Slovenskú ambasádu v Hanoji teraz vedie Ficov poradca. Vysvetlenie, prečo sme požičali Vietnamu vládny špeciál, bude žiadať aj opozícia.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) zatiaľ nemá presné informácie o tom, či sa Slovensko vlani v lete podieľalo na únose významného vietnamského podnikateľa Trinha Xuana Thanha, alebo ho oklamali vietnamskí politici. Premiér v televízii Markíza povedal, že si o prípade zisťuje informácie.

„Budem sa o tom bližšie informovať v nasledujúcich dňoch, je dôležité, aby sme akékoľvek podozrenia vylúčili. Musím si zistiť všetky podrobnosti, zatiaľ nemám úplne detailnú informáciu,“ povedal predseda vlády. O únose informoval nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podnikateľ bol po nedobrovoľnom návrate do vlasti odsúdený na doživotie, jeho prípad je vo Vietname pozorne sledovaný.

Pellegrini zatiaľ nevie, či bol unesený Vietnamec na palube slovenského vládneho špeciálu, ktorý sme Vietnamcom požičali na let do Ruska. „Ministerstvo vnútra komunikuje aj s vietnamskou stranou, aby sa overilo zloženie delegácie a či nebol na palube niekto, kto sa vydával za niekoho iného. Bol by som nerád, aby bolo zase vrhnuté zlé svetlo na Slovensko,“ vyhlásil premiér.

Koho to uniesli?

Nemecký denník zverejnil informácie o incidente krátko pred tým, ako sa v stredu Pellegrini v Berlíne prvýkrát stretne vo funkcii premiéra s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Unesený Trinh Xuan Thanh patril podľa nemeckého denníka k najvýznamnejším mužom vietnamského biznisu s veľmi silným politickým krytím expremiéra a reformátora Nguyena Tan Dunga. Situácia sa zmenila v roku 2016.

Vládny špeciál a Robert Kaliňák. foto N – Tomáš Benedikovič

Vietnam je stále krajinou, ktorú pevne ovláda komunistická strana, podobne ako v Číne však komunisti umožnili súkromné podnikanie a krajina, v ktorej žije takmer 93 miliónov obyvateľov, je hospodársky na vzostupe. Začiatkom roku 2016 sa po zjazde komunistickej strane presadilo v štáte konzervatívnejšie krídlo vedenia. Pre Trinha Xuana Thanha, ktorý bol šéfom veľkej štátnej stavebnej firmy, to bola zlá správa. Stratil svoje pozície a bol obvinený z korupcie. Obvinenia šéfov veľkých štátnych firiem z ekonomických zločinov sú častou metódou, ako sa zbaviť konkurentov v strane a biznise.

Trinhovi Xuanovi Thanhovi sa však po obvineniach podarilo ujsť z Vietnamu a dostal sa do Berlína, kde požiadal o politický azyl. V lete minulého roka ho však z Nemecka pravdepodobne uniesli. V tomto momente sa objavuje slovenská stopa – Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave presne v tom čase, keď sa tam vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák stretol s vietnamským ministrom vnútra.

Kaliňák pestoval vzťahy

V roku 2017 išlo už o ich tretie stretnutie. Vietnamskí politici boli na Slovensku v marci, v júni bol Robert Kaliňák na návšteve u nich a v júli opäť pricestovala delegácia do Bratislavy. Po rokovaniach vlani v lete obe strany médiá oficiálne informovali, že hovorili o boji proti nadnárodnému zločinu a obchodovaniu s ľuďmi a pašovaniu migrantov, o čom už v marci podpísali spoločnú dohodu.

Práve v deň tohto stretnutia Slovensko poskytlo vietnamským partnerom aj vládny špeciál, čo potvrdilo aj ministerstvo vnútra. Tvrdí, že nie s vedomím, že by mal byť využitý na únos vietnamského občana.

„Delegácia pôvodne mala priletieť do Viedne, na poslednú chvíľu však minister pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu priletel do Prahy. Vzhľadom na túto zmenu a následný program generála To Lama v Moskve rezort vnútra svojim partnerom poskytol vládny špeciál z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy,“ potvrdilo ministerstvo vnútra.

Vyhlásilo tiež, že teraz spolupracuje s Nemeckom pri vyšetrovaní únosu. Vietnam tvrdí, že Trinh Xuan Thanh prišiel do vlasti dobrovoľne. Odsúdený sa voči verdiktu doživotia odvolal, súd bude o jeho prípade opäť rozhodovať 7. mája.

Vládny špeciál sa môže podľa uznesenia vlády využívať len za presne stanovených podmienok a určený je pre slovenských ústavných činiteľov. O inom využití musí rozhodnúť minister vnútra. Nie je známe, či niekto vyšetruje aj možnosť, že Robert Kaliňák poskytol špeciál na únos Vietnamca vedome.

Ministerstvo vnútra neodpovedalo na otázku, koľkokrát v roku 2017 poskytlo vládny špeciál predstaviteľom cudzích štátov.

Ekonomické záujmy

Vietnam označujú ministri Smeru pravidelne za dôležitého ekonomického partnera, podľa ministra hospodárstva Petra Žigu za dôležitejšieho, ako sú Spojené štáty americké. Žiga to podľa Hospodárskych novín povedal v septembri 2017 na slovensko-vietnamskom fóre, teda zhruba dva mesiace po tom, čo malo dôjsť k únosu. Vietnamský podpredseda vlády vtedy na Slovensku povedal, že „vzájomné tradične dobré, priateľské vzťahy sa preto musia posilňovať“.

„Išlo o konštatovanie, že podľa oficiálnych štatistík je Vietnam pre Slovensko z hľadiska obchodného obratu 14. najdôležitejšou krajinou, čo je dokonca viac než Turecko, susedná Ukrajina alebo Spojené štáty. O prípade (únosu-pozn. red.) minister hospodárstva nevedel a nevie sa k podozreniam vyjadriť, lebo k nim nemá informácie,“ povedal Žigov hovorca Maroš Stano.

O silnej vzájomnej spolupráci písal v lete 2016 aj vietnamský ekonomický server Vietnam Investment Review. Vtedy bol na návšteve Vietnamu vtedajší premiér Robert Fico.

Vietnam Investment Review informoval aj o podpise dohody medzi vietnamskými a slovenskými firmami. „Vietnamčan Le Hong Quang, špeciálny poradca Roberta Fica, pozval firmy Viettel, MobiFone a VNPT, aby investovali v slovenských IT projektoch.“ Server píše aj to, že „Investičná a rozvojová banka Vietnamu spolu s jednou zo štátnych slovenských bánk podporí 500 miliónmi dolárov projekt výstavby ropného potrubia v prístave Hon La“.

Le Hong Quang pochádza z vietnamskej komunity na Slovensku a má viac firiem. Momentálne je najvyššie postaveným slovenským diplomatom v Hanoji. Je vo funkcii chargé d’affaires, post veľvyslanca je neobsadený. Tým posledným bol Igor Pacolák, odvolali ho tesne pred incidentom v júli.

Le Hong Quang má podľa ministerstva zahraničných vecí slovenské občianstvo, ako sa na ambasádu dostal a či predtým pracoval na ministerstve zahraničných vecí, zatiaľ nevysvetlilo. Stanovisko prisľúbili v pondelok.

Robert Fico počas návštevy Vietnamu v roku 2016. foto – TASR
„Minister Miroslav Lajčák o spomínanom lete lietadla nebol vopred informovaný. Prevádzkovanie lietadiel letky ministerstva vnútra je v kompetencii tohto rezortu a nie je jeho povinnosťou informovať iné rezorty, respektíve ministrov o ich použití a o tom, kto je na palube týchto lietadiel,“ povedal hovorca ministerstva Peter Susko.
„Odvolávanie a menovanie veľvyslancov nesúvisí s návštevami delegácií a nebolo to tak ani v tomto prípade. Nie je potrebné hľadať nasilu súvislosti tam, kde nie sú. Veľvyslanec Slovenskej republiky vo Vietname bol odvolaný v rámci plánovanej rotácie veľvyslancov,“ povedal Susko.

Opozícia sa bude pýtať

Na let vládneho špeciálu s vietnamskou delegáciou do Moskvy sa bude pýtať aj opozícia. „Z medializovaných informácií sa nedá jednoznačne posúdiť, čo sa presne stalo. Pýtať sa bude treba nielen na výbore pre obranu a bezpečnosť, ale aj na výbore pre kontrolu SIS. Hoci išlo o letku ministerstva vnútra, monitorovanie cudzích tajných služieb na našom území je práve úlohou SIS,“ myslí si poslanec Gábor Grendel (OĽaNO).

Pokladám to za vážnu vec a na najbližšom výbore sa na to budem pýtať, hovorí aj Ľubomír Galko (SaS). „V prípade, že sa potvrdia informácie nemeckých orgánov, budeme to vnímať ako prejav hrubej nekorektnosti zo strany partnera z Vietnamu, zneužitie našej pohostinnosti na iné ako priateľské vzťahy a naštrbenie doteraz dobre sa rozvíjajúcich bilaterálnych vzťahov medzi obidvoma krajinami,“ tvrdí o podozreniach Nemecka, že Vietnamec odišiel z Európy vládnym špeciálom, ministerstvo vnútra.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie