Denník N

Prišlo to v správnom čase a chopili sa toho správni ľudia. Bratislavský festival Sharpe má za sebou prvý ročník

Foto – Martina Mlčúchová
Foto – Martina Mlčúchová

Festival začal veľmi nádejne a má na čom stavať. Zahraničný novinár John Robb už na portáli Louder Than War zverejnil recenziu s názvom 10 fascinujúcich nových kapiel zo Sharpe, z toho šesť je slovenských.

V prvom rade je to akcia pre hudobníkov a hudobných profesionálov – agentov, manažérov, promotérov, vydavateľov, novinárov a ďalších. Slovenských aj zahraničných. Dopoludnia konferencia, večer koncerty na niekoľkých pódiách. Na premiéru však mala aj veľmi slušný divácky záujem, na nový festival Sharpe sa prišlo pozrieť takmer tisíc ľudí.

Základ je dobrý, čo súvisí najmä s tromi zásadnými vecami. Naša hudobná scéna už má za sebou skúsenosť s takzvaným showcasovým festivalom (v dobrom aj v zlom), momentálne je v dobrom stave a z medzinárodného pohľadu práve teraz prichádza jej dôležitý moment.

Ide sa do Holandska aj do Rakúska

„Je to na vás,“ hovorí šéf najväčšieho európskeho showcasového festivalu Eurosonic Ruud Berends. Vidieť, že vysoký Holanďan sa s Michalom Kaščákom a s tímom mladých ľudí stojacich za akciou Sharpe už dlhšie pozná, ale to nie je jediný dôvod, prečo strávil pracovný víkend v Bratislave. Eurosonic bude mať v januári 2019 ako „focus countries“ Slovensko a Česko. To znamená, že osem našich kapiel a interpretov má šancu koncertovať na kľúčovej európskej akcii tohto typu.

Ak si veria, že môžu osloviť zahraničných odborníkov a publikum, od 1. mája sa môžu prihlasovať a čakať, koho z nich si Eurosonic vyberie. Už tam niekoľkí hrali, v posledných rokoch napríklad dvakrát The Ills aj Tolstoys, teraz pribudnú ďalší.

Dobrá správa je, že bude z čoho vyberať. Na festivale Sharpe sa to ukázalo pri koncertnom predvedení kompilácie Ostrov hudby aj pri listening session, kde zahraniční hostia počúvali a hodnotili nové slovenské nahrávky. Momentálne máme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie