Denník N

Končiaci redaktor RTVS Kristián Čekovský: Nečakal som, že ma vyhodia takto „na hulváta“

Nový poslanec OĽaNO Kristián Čekovský. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nový poslanec OĽaNO Kristián Čekovský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyvážené spravodajstvo neznamená, že keď máme vo vysielaní päť minút Židov, na ďalších päť minút si tam zavoláme nacistov, hovorí dnes už bývalý reportér televízneho spravodajstva RTVS.

Kristián Čekovský (27) vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Od roku 2010 vystriedal niekoľko pozícií v RTVS. Bol redaktorom Zelenej vlny, pomocným redaktorom a neskôr redaktorom televízneho spravodajstva.

Aký ste mali víkend po tom, čo vám v piatok vedenie spravodajstva RTVS oznámilo, že s vami už ďalej nerátajú?

Taký bežný, ako vždy. Len s tým pocitom, že v pondelok už nemusím ísť do roboty. Je to pre mňa trochu zvláštne. Keď človek dlhšie niekde pracuje, zvykne si, že v pondelok do práce ide. Ale inak bol víkend normálny. Boli sme vonku, športovali, v piatok večer sme sa stretli s kolegami a trocha sme to zapili.

Čiže so správou o konci v RTVS ste sa už vyrovnali?

Áno. Na moje prekvapenie možno až veľmi pokojne. Myslím si, že aj ostatní kolegovia to prijali pokojne. Situácia v RTVS bola vyhrotená už niekoľko týždňov a mesiacov, a tak sme asi niekde vzadu rátali s tým, že niečo môže prísť. Aj keď takýto koniec asi nečakal nikto.

Do akej miery vám už skôr bolo jasné, že vývoj v RTVS môže viesť k vášmu odchodu, a do akej miery vás zaskočilo, keď to reálne prišlo?

Ja ani moji kolegovia nie sme hlúpi. Boli sme v RTVS na externú zmluvu, ktorú sme podpisovali každý mesiac. Tušili sme, že keď si budeme naďalej stáť za svojím a budeme dbať na kvalitu spravodajstva RTVS, čiže oponovať vedeniu, tak môže k niečomu prísť. Hrali sme so slabšími kartami a vedenie je stále vedenie – má reálnu moc. Ale naozaj sme nečakali, že to urobia takto „na hulváta“ a zo dňa na deň len tak vyhodia štyroch ľudí.

Ako prebehol piatok, v ktorom vám ukončenie spolupráce oznámili?

Ja som mal v piatok voľno, no ráno som sa spolu s ostatnými dozvedel, že kolegom v rozhlase na porade šéfka rozhlasového spravodajstva Petra Stano Maťašovská povedala, že v televízii budú rozdávať výpovede. Po porade v televíznej časti spravodajstva si šéfka televíznych správ Hana Lyons začala jedného po druhom volať mojich kolegov, ktorí mali tak ako ja externé zmluvy, no v televízii robili už niekoľko rokov. Z kancelárie už chodili otrasení s tým, že im rovno dali vedieť, že končia. Postupne padali mená

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie