Denník N

Viceprimátor Sládkovičova mal doma 230-tisíc eur, na futbale s ním bol aj Harabin

Štefan Harabin na futbale s podnikateľmi, ktorých minulý týždeň zadržali. Foto – YouTube
Štefan Harabin na futbale s podnikateľmi, ktorých minulý týždeň zadržali. Foto – YouTube

Po razii v Galante a Sládkovičove zatiaľ nie je nikto obvinený. Polícia hovorí, že vyšetrovanie pokračuje.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) minulý týždeň spravila rozsiahlu raziu v Galante a Sládkovičove. Išlo o podozrenia z veľkých podvodov na DPH. Medzi 13 zadržanými bol aj viceprimátor Sládkovičova, podnikateľ Alexander Bende a majiteľ portálu Netky.sk Peter Vince.

S oboma podnikateľmi sa pred dvomi rokmi stretol na spoločenskej akcii aj sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Išlo o futbalový zápas, ktorý organizoval Vince. Harabin tvrdí, že ani jedného z nich nepozná. S Vincem podľa záberov z podujatia sedel aj pri stole.

Chodí, kam ho jeho fanúšikovia pozvú

Harabin hovorí, že ak by v prípade týchto troch osôb rozhodoval, necítil by sa zaujatý. „Každý mesiac som pozývaný na desiatky podujatí, kde stretávam doslova tisíce ľudí. A nie je možné, aby som si od každého z nich pýtal občiansky preukaz a odpis z registra trestov. Uisťujem vás, že aj do budúcna prídem na každú zmysluplnú akciu, kam ma moji priaznivci a fanúšikovia pozvú,“ odpovedá sudca, ktorý minulý týždeň potvrdil, že sa chce zúčastniť prezidentských volieb.

Sudca Najvyššieho súdu povedal, že na akciu ho pozval Jozef Oklamčák a legendy slovenského futbalu Dobiáš, Pivarník, Vencel a Vengloš. Tvrdí, že okrem férového rozhodovania benefičného zápasu nevenoval žiadnu zvláštnu pozornosť osobám, ktoré polícia zadržala, osobne sa s nimi nepozná, a preto je otázka o námietke zaujatosti iracionálna.

Harabin rozhodoval zápas medzi tímom Netky a Oklamčákovým zoskupením Československý lev.

Všetkých prepustili

„Pána Harabina som stretol len na predmetnom zápase a nepoznám sa s ním osobne,“ odpovedá zástupca primátora v Sládkovičove Bende. Je majiteľom logistického centra Zaninoni Sládkovičovo a obchodného nákupného centra Univerzál Galanta. Polícia ho po vypočutí prepustila.

Alexander Bende na klobáskovom festivale. Foto – YouTube

Denníku N potvrdil, že polícia uňho zadržala 230-tisíc eur v hotovosti. „Je riadne zaúčtovaná ako pokladňa a nakoľko vlastním trezor, tak ukladáme peniaze v priestoroch rodinného domu,“ povedal Bende. Odkiaľ má takú veľkú sumu peňazí v hotovosti, neupresnil. „Nerád by som zverejňoval takéto citlivé informácie. Je to väčšia suma, ale je to z viacerých pokladní,“ vysvetľuje, prečo peniaze nemá v banke.

Zástupca primátora v Sládkovičove dúfa, že polícia rýchlo preverí pôvod peňazí a vráti mu ich. „Bol som vypočutý ako podozrivý a obvinený v tejto veci som nebol a ani nebudem,“ povedal Bende. „Samozrejme, že nie je príjemné byť účastníkom podobnej razie, ale strpeli sme to s porozumením.“

Národná kriminálna agentúra zatiaľ nezverejnila, z čoho Bendeho alebo Vinceho podozrieva. „Zadržaných bolo 13 osôb. Zo zadržaných nebolo zatiaľ voči nikomu vznesené obvinenie. Rovnako vyšetrovateľ nepodal na žiadnu osobu návrh na vzatie do väzby,“ povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

„Vzhľadom na naďalej prebiehajúce úkony nie je v súčasnosti možné poskytnúť k veci žiadne bližšie informácie,“ odkázalo policajné prezídium.

Vince na otázky neodpovedal. Video aj článok z futbalovej akcie, na ktorej bol Harabin, zverejnil server Netky.

Video: Ako Netky informovali o futbalovom podujatí 

Na podujatí si bol zahrať futbal aj primátor Sládkovičova Alexander Szabo. „Nevedel som o tom,“ povedal o podozreniach voči Bendemu. Zákrok polície kritizuje. „Keby zaklopali, normálne otvorí dvere. Bolo to len, aby polícia a médiá urobili veľké haló.“

Primátor hovorí, že Vinceho pozná len z videnia. To, že bol na futbale aj Štefan Harabin, podľa primátora s Vincem ani s Bendem nesúvisí. Sudca sa podľa neho zúčastňuje mnohých akcií bývalých futbalistov. „Vždy píska zápas, nehrá,“ povedal primátor.

Pozícia Bendeho ako zástupcu primátora ohrozená nie je, pokým nie je právoplatne odsúdený, dodáva primátor Szabo.

Harabin dôveruje Rostasovi, ktorý je obvinený

Harabin Denníku N v odpovedi na otázky o futbalovom podujatí napísal, že ho chce vykresliť ako osobu, ktorá chodí hrávať futbal so zločincami. „Nebolo by to prvýkrát. Roky trvalo, kým som očistil svoje meno v súvislosti s nikdy nezverejnenou nahrávkou môjho údajného rozhovoru s narkobarónom Sadikim, ktorú zinscenoval Daniel Lipšic a jeho novinárske stádo v spolupráci s Robertom Kaliňákom,“ tvrdí Harabin. Pravosť nahrávky pritom potvrdila aj Generálna prokuratúra.

Harabin redakciu upozornil, že svoju odpoveď pošle aj „… iným médiám, ktoré v Denníku N nenazvete inak ako konšpiračné“. On ich považuje za objektívne, „… pretože informujú nestranne a v plnom znení, bez politickej objednávky“.

Jedným z adresátov je aj Tibor Rostas, šéfredaktor konšpiračného časopisu Zem a Vek. Vo februári ho prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obvinil z podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a rozširovania extrémistických materiálov. Bolo to za článok Klin židov medzi Slovanmi zverejnený vlani v časopise Zem a Vek. Rostas podľa hovorkyne podal voči obvineniu sťažnosť. Prokurátor o nej ešte nerozhodol.

„O priebehu vyšetrovacích úkonov nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie, aby nebolo marené vyšetrovanie. Je pravdou, že bola vo veci vykonaná domová prehliadka v dvoch objektoch užívaných obvineným na základe príkazu sudcu,“ dodala hovorkyňa prokuratúry.

Rostas vzápätí Harabinovi na jeho e-mail odpísal, spravil to v hromadnej odpovedi tak, že jeho odpoveď prišla aj Denníku N. „My túto konverzáciu verejnosti sprístupníme vzhľadom na skutočnosť, že doktor Harabin v blízkom čase bude potrebovať podporu v rámci očistenia jeho mena od nezmyslov, ktoré mu prisudzujú za účelom diskreditovať jeho povesť. Aj týmto si Vás dovoľujem požiadať o synergický postup v mene podpory človeka, ktorý má šancu učiniť zmeny vedúce k ozdraveniu toho, čo spôsobil 30-ročný marazmus.“

Harabin Denníku N napísal, že otázku o jeho účasti na futbale posiela aj generálnemu prokurátorovi „… ako strážcovi zákonnosti pred trestným činom ohovárania“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie