Denník N

Analytik z Berlína: Únos Vietnamca z Nemecka nie je maličkosť, doplácame na Kaliňáka

Foto - TASR
Foto – TASR

„Merkelová si vyhodnotila, že Ficova éra sa skončila, a teraz chce zistiť, čo je Pellegrini zač,“ hovorí slovenský analytik Milan Nič, ktorý teraz žije v Berlíne.

Milan Nič z Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy v rozhovore hovorí

  • o prípade Vietnamca, ktorého uniesli z Nemecka možno aj za pomoci slovenského vládneho špeciálu
  • o pokazenom imidži Slovenska po vražde Jána Kuciaka
  • o návšteve Petra Pellegriniho v Nemecku, ktorá bude tento týždeň

Ako veľmi sa Nemecko nahnevalo, keď im Vietnamci uniesli svojho človeka?

Minulý rok v júli, keď sa to stalo, to bola veľká kauza. Za bieleho dňa v centre Berlína uniesli cudzieho štátneho občana, ktorého Nemecko odmietlo predtým vydať do Vietnamu. Vtedajší minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel to bral veľmi vážne. Dá sa dokonca vyhľadať, že o možných odvetných krokoch voči Vietnamu hovoril zhodou okolností aj na spoločnej tlačovke s ministrom Lajčákom 4. augusta, keď podpísali memorandum o prehĺbenej spolupráci medzi Nemeckom a Slovenskom. Potom to na chvíľu ustúpilo do úzadia, teraz je ten škandál znovu v médiách, aj preto, že sa s jedným z vietnamských účastníkov únosu začal súdny proces.

Prečo je to považované za taký problém? Podľa Vietnamcov je Trinh Xuan Thanh podozrivý z korupcie.

To Nemci neriešia. Jeden z motívov, prečo ho odmietli vydať do Vietnamu, mohlo byť aj to, že išlo o domáci súboj frakcií v rámci komunistickej strany a celý proces môže byť považovaný za politicky motivovaný. Ale podstata je inde: je to hrubé porušenie medzinárodného práva a príklad svojvôle vietnamskej komunistickej vlády a tajnej služby. To sa jednoducho nerobí, buď si dôležité štáty budú samy rozhodovať, koho vydajú, alebo si tu budú tajné služby unášať ľudí, ako chcú. 

Patrí Vietnam medzi krajiny, kde je obava o férový súdny proces na mieste?

Samozrejme, Vietnam je stále diktatúra, policajný totalitný štát. Bez debaty, aj keď mnohým európskym krajinám vrátane Slovenska s ním rapídne stúpa vzájomný obchod. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung v prípade pokračoval tento týždeň na prvej strane a titulok článku znie: V starom socialistickom spojenectve. Zrejme celá kauza nevrhá dobré svetlo na Slovensko, je to tak?

Určite nevrhá. V tomto je smola načasovania návštevy slovenského premiéra Petra Pellegriniho u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej tento týždeň, ktorá bola dohodnutá dávno predtým. Tým, že je to znovu v médiách, môže to ovplyvniť klímu tejto návštevy. 

Bude sa na to pýtať Pellegriniho? 

Neviem. Osobne sa mi zdá, že slovenské úrady

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Otrava Skripaľa

Únos vietnamského občana

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie