Denník N

Politici verzus frázy

Z protestov pred Bonaparte. foto N - Tomáš Benedikovič
Z protestov pred Bonaparte. foto N – Tomáš Benedikovič

Prečo toľko politikov mieri do luxusných bytov, ktoré sú nad ich možnosti? Majú zastupovať svojich spoluobčanov, ale nechcú žiť ako oni.

Čo vlastne od politikov očakávame? Chceme, aby zlepšovali životný štandard svojich spoluobčanov? Alebo majú ísť príkladom, ako by sa mal každý z nás správať? Máme chcieť veľa alebo naopak málo? Keby sme mali každý hodinu na to, aby sme sa osamote porozprávali s tými, ktorým chceme dať hlas, na čo by sme sa pýtali predovšetkým?

Zaujímalo by nás viac, ako sa správajú k svojim partnerkám či partnerom, čo študujú ich deti, či poznajú svojich susedov, či triedia odpad, aké je ich najobľúbenejšie miesto, čo čítajú za knihy atď.? Alebo by sme chceli počuť, ako znížia nezamestnanosť, zlepšia vzdelanosť či ako vidia postavenie krajiny v Európskej únii?

Pochopiteľne si uvedomujem, že sú to čo do vážnosti neporovnateľné okruhy tém. Pre nás ako spoločnosť sú dôležitejšie otázky všeobecnejšie, pretože sa týkajú nás všetkých. Avšak o podstate politikov ukáže veľa aj to, ako a čím žijú. Na Slovensku a v Česku totiž podľa mňa nevládnu politici, ale floskuly, frázy či klišé. Rozhodne nechcem tvrdiť, že tu kedysi bol krásny svet plný konkrétnych ideí. Tliachalo sa vždy, len dnes je to dominantná disciplína.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie