Denník N

Snažila som sa pochopiť, prečo dievčatá chcú byť miss a či sa dá skutočne vybrať tá najkrajšia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Finálová jedenástka je v skutočnosti iná než v televízii a v magazínoch.

Priznám sa, nikdy som nerozumela, prečo sa niekto prihlási do súťaže krásy, a vždy, keď som v časopise alebo v televízii videla dvanásť najkrajších finalistiek, mala som pocit, že je to úplne iný vesmír, ktorý sa točí niekde mimo mňa.

Rozhodla som sa teda zistiť, kto sú tie mladé ženy, ktoré sa chcú stať kráľovnami krásy, a ako sa vlastne krása hodnotí.

Keď vstupujem do miestnosti so zrkadlami, kde práve docvičilo jedenásť dievčat, občas na mňa padne nedôverčivý pohľad. Naťahujú sa, rozprávajú, obzerajú sa v zrkadlách. Presne o týždeň sa počas finálového večera rozhodne, ktorá z nich je najkrajšia.

Všetky sú mladšie ako ja, niektoré sa ešte len chystajú na maturitu. Ja mám 25 rokov a najkrajšou Slovenkou sa už stať nemôžem, lebo som príliš stará. Prihlásiť sa môžu len dievčatá od 18 do 24 rokov.

Spýtam sa, prečo sa prihlásili na miss. Odpovedajú takmer rovnako, v pamäti lovia naučené vety. Chceli skúsiť niečo nové, využiť šancu, zažiť zmenu, získať novú skúsenosť… „Každý sa nás to pýta a nech odpovieme hocičo, znie to ako klišé,“ prelomí nakoniec umelú atmosféru devätnásťročná Diana Ölvecká z Banskej Bystrice.

Skúsim sa na odľahčenie spýtať, či ich nelákali výhry: nové auto alebo dovolenka. Ja by som sa zrejme prihlásila najmä kvôli nim. Všetky s vážnou tvárou krútia hlavami, akoby im to nikdy ani nenapadlo, a ja začínam chápať, že niečo takéto sa na súťaži krásy zrejme nepatrí hovoriť.

A post shared by Miss Slovakia (@missslovensko) on

Ako vybrať najkrajšiu

Karolína Chomisteková je šéfkou Miss Slovensko už štyri roky a pritom je odo mňa o rok mladšia. Pri stretnutí s ňou v prvej chvíli najprv na moment zamrznem. Ešte nikdy som asi nehovorila s krajším človekom. Trocha sa za to hanbím, pozerám do svojho zápisníka a kladiem otázku, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie