Denník N

Nemocnice Penty prvé priznali, že údaje o infekciách získaných pri liečbe sa falšujú

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:31. Na Slovensku vykazujeme extrémne nízke čísla pacientov, ktorí sa nakazili v nemocnici. Naše čísla sú oveľa nižšie ako v špičkových nemocniciach vo svete, je to však najmä pre zlé vykazovanie.

Oficiálne čísla zo slovenských nemocníc tvrdia, že u nás takmer neexistujú nozokomiálne nákazy, teda infekcie, ktoré pacienti dostanú priamo v nemocnici a nesúvisia s ich ochorením. Až 60 percent takýchto nákaz je spôsobených tým, že si lekári a iní zdravotníci zle umývajú ruky.

Kým na Slovensku oficiálne dáta tvrdia, že v nemocniciach je výskyt týchto nákaz menší ako jedno percento, v európskych krajinách nemocnice vykazujú zhruba sedem percent. Naše nemocnice sú dokonca lepšie ako špičkové kliniky na svete, ktoré vykazujú štyri percentá.

Nie je to však preto, že by naše nemocnice boli také čisté a lekári a zdravotníci dbali na hygienu. Vysvetlením je, že nemocnice tieto dáta zle vykazujú a klamú v tom, koľko pacientov sa v nemocniciach nakazilo.

„Je to však len zlomok predpokladaného výskytu nozokomiálnych nákaz v zdravotníckych zariadeniach, keďže ide o pasívny zber údajov,“ uznáva Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

V nemocniciach Penty osemkrát vyšší výskyt

To, že je podiel infekcií z nemocnice reálne vyšší, potvrdzujú aj dáta z najväčšej siete nemocníc Svet zdravia, ktoré vlastní skupina Penta. V roku 2016 urobili štúdiu, koľko nákaz je reálne v ich nemocniciach.

Audit im ukázal, že v ich nemocniciach je výskyt nozokomiálnych infekcií na úrovni 7,35 percenta. Ich oficiálne údaje pritom tvrdili, že v ich nemocniciach sú nákazy len na úrovni 0,56 percenta.

Zdravotníci tak jasne vykazovali oveľa menej nakazených pacientov, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie