Denník N

Zlyhali ste pri hodnotení farmárskych projektov? Nie je problém, v PPA ich teraz môžete kontrolovať

V kauze Dobytkár je obvinený aj bývalý generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch, ktorého si vybrala práve Gabriela Matečná Foto – TASR
V kauze Dobytkár je obvinený aj bývalý generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch, ktorého si vybrala práve Gabriela Matečná Foto – TASR

Vysoká manažérka, ktorá šéfovala hodnoteniu projektov v PPA a jej oddelenie pre chyby za Jahnátka zrušili, teraz za nového vedenia šéfuje kontrolám.

Šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch zvykne hovoriť, že keď nastúpil do funkcie, rozlúčil sa s každým zamestnancom agentúry, ktorý mal niečo spoločné s čudným hodnotením eurofondových projektov za exministra Ľubomíra Jahnátka. Odbíja tak diskusiu o mnohých kauzách, ako napríklad Babindol, či o tom, čo v agentúre našiel Najvyšší kontrolný úrad a čo šéf kontrolórov Karol Mitrík nazval „až neuveriteľným“.

Šéf PPA Kožuch teraz hovorí, že urobil dosť pre to, aby sa už nič také nestalo. Zmenili úradné pečiatky, zaviedli šifrovanie, ktorým sa označuje každá strana zmluvy, vypracovali manuál pre kontrolu projektov. A hlavne – po každej žiadosti o platbu sa robí automatická kontrola na mieste, čo dovtedy nebolo. Väčšinu zmlúv teda nezrušili, ale ich čerpanie kontrolujú tak, aby štát neplatil z eurofondov predražené projekty.

Kožuchove slová znejú dobre, pokiaľ napríklad nevidno, kto tieto kontroly v praxi robí.

Za šéfku kontroly na košickom pracovisku prijal Kožuch minulý rok úradníčku, čo ešte za ministra Ľubomíra Jahnátka šéfovala oddeleniu, ktoré vyhodnocovalo projekty. A robila to tak zle, že PPA po vnútornej kontrole ešte za Jahnátka radšej celé košické oddelenie rovno zrušila.

Kožuch teda vysvetľuje, že robí poriadok v projektoch, čo sa podozrivo rozdávali za Jahnátka, no najíma si na to ľudí, ktorých len pred pár rokmi pre podozrenia zo zlyhania pri hodnotení z PPA vyhodili.

Prečo PPA zrušila košické oddelenie

Eva Drotárová sa stala vedúcou oddelenia vyhodnocovania projektov pracoviska PPA v 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie