Denník N

Tuberkulóza zabíja milióny ľudí, reakcia na jej epidémiu je zúfalo nedostatočná

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Po 50 rokoch vznikli dva nové lieky na tuberkulózu. Mala to byť revolúcia v jej liečbe, ale po štyroch rokoch jeden z nich dostalo len 1247 pacientov na celom svete.

Joanne Liu je prezidentka Lekárov bez hraníc
Paul Farmer je zakladateľ Partnerov v zdraví
© Project Syndicate, 2018

Vo veku rýchleho technologického novátorstva je hanebné, že takmer dva milióny ľudí tento rok zomrú na tuberkulózu, pretože sú príliš chudobní a nemôžu si dovoliť liečbu. Dôvod, prečo si tuberkulóza stále vyberá obete na životoch, je skutočne prostý: ľahostajnosť.

Tá pramení zo zhubnej ilúzie, že tuberkulóza je chorobou minulosti – ilúzie, ktorá pretrváva, hoci sa tuberkulózou v roku 2016 nakazilo 10,4 milióna ľudí. Pacienti s tuberkulózou sa väčšinou nedokážu domôcť pozornosti sveta. Choroba môže síce zasiahnuť kohokoľvek, ale neúmerne viac postihuje vytesňované a zraniteľné populácie na miestach, ako sú utečenecké tábory, slumy a väznice.

Ďalšiou ilúziou je, že máme dostatok terapií na potieranie tuberkulózy, hoci vytrvalo mutuje. Multirezistentná tuberkulóza (MDR-TB) je pritom vážna hrozba. Niekedy sa jej hovorí „ebola s krídlami“: úmrtnosť je pri oboch patogénoch podobná, ale MDR-TB sa roznáša vzduchom a ľahšie sa šíri. Súčasťou liečby MDR-TB je nasadenie toxických liekov, z ktorých niektoré sa podávajú každodenne až dva roky vo forme bolestivých injekcií.

V možnostiach liečby tuberkulózy nedošlo desiatky rokov k takmer žiadnemu vývoju. Kým výskum a vývoj potenciálnych liekov na HIV/AIDS a hepatitídu typu C stále prináša výsledky, výskum a vývoj potenciálnych liekov proti tuberkulóze výrazne zaostáva.

1247

To však nie je celý príbeh. V posledných štyroch rokoch mala starostlivosť o pacientov s tuberkulózou zažiť revolúciu. Po tom, čo 50 rokov nebol vyvinutý jediný nový liek proti tejto chorobe, boli krátko po sebe schválené dva nové – bedaquiline a delamanid. V boji proti tuberkulóze to mal to byť historický okamih, najmä pre pacientov s rezistenciou na doterajšie lieky.

Človek by očakával, že na pomoc pacientom, ktorí tieto nové lieky potrebujú najviac, pribehne široká koalícia zdravotníckych orgánov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, normotvorných zborov, poisťovateľov a výrobcov. K žiadnej takejto reakcii však nedošlo.

Namiesto toho nové lieky z veľkej časti zapadajú prachom v skladoch. Odkedy boli schválené na používanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie