Denník N

Ak sa nebudú vyšetrovať podvody pri eurofondoch, môžeme ich stopnúť, hrozí Brusel v novom rozpočte

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Viac na Erasmus a ochranu hraníc, menej poľnohospodárom a eurofondy naviazané na právny štát. Európska komisia zverejnila svoj návrh rozpočtu EÚ na roky 2021 – 2027.

Menej peňazí pre poľnohospodárov a chudobné regióny a viac pre mladých, ale aj na ochranu vonkajších hraníc, bezpečnosť či výskum. Tak vyzerá návrh viacročného rozpočtu EÚ, ktorý v stredu Európska komisia predstavila v Európskom parlamente.

Celkovo ide o výdavky v hodnote 1,279 bilióna eur, čo je 1,1 percenta hrubého národného dôchodku všetkých členských krajín. Ide o rozpočet na roky 2021 až 2027 a pred jeho schválením ho čaká ešte veľa vyjednávania. Podporiť ho musia všetky krajiny Únie aj europoslanci. Podľa optimistov by ho mali prijať do júna 2019, podľa pesimistov bude úspech, ak bude dohoda do konca budúceho roka.

Návrh rozpočtu Európskej komisie. Zdroj – EK

Dvakrát viac na Erasmus

Eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger povedal, že pri zostavovaní rozpočtu sa museli vyrovnať s dvomi vecami. Jednou bol odchod Británie, ktorá bola po Nemecku druhým najväčším čistým platcom. Nahradiť tak museli dieru asi 13 miliárd eur ročne.

Druhou je reakcia na zmeny vo svete od roku 2013, keď sa prijímal súčasný šesťročný rozpočet. „Nové sociálne výzvy sú migrácia, ochrana hraníc, boj proti terorizmu, obrana či výskum,“ povedal Oettinger.

V týchto oblastiach chce Komisia viac peňazí, niekde skoro až trojnásobne. Napríklad pri ochrane hraníc a riadení migrácie sa zvýši čiastka z 12 na 33 miliárd eurPočet zamestnancov Frontexu sa má zvýšiť z 1200 na 10-tisíc do roku 2027.

Rozpočet na program Erasmus plus sa zdvojnásobí. Výrazne narastie aj európska rozvojová pomoc, ktorá má zabrániť, aby ľudia z chudobných krajín utekali do Európy.

Menej na poľnohospodárstvo

Zdroje na to sa získajú aj škrtmi v dvoch najväčších programoch. Podľa návrhu by malo ísť zhruba o 5 percent menej na poľnohospodárstvo a o 7 percent menej aj na kohéznu politiku. V tomto sú zahrnuté aj eurofondy na regionálny rozvoj chudobných regiónov vrátane Slovenska.

Tieto peniaze by sa navyše už nemali ďalej rozdeľovať len na základe toho, o koľko je krajina chudobnejšia ako priemer EÚ.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie