Denník N

Murín v Spektre prezentoval „dôkaz o nebi“, šesť rokov starú knihu kritizovanú vedcami

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Vo vedeckej relácii o vedeckých novinkách dostal priestor kontroverzný neurochirurg so šesť rokov starou knihou, v ktorej nesedia základné fakty.

Ak si v stredu poslucháči verejnoprávneho Slovenského rozhlasu naladili vedeckú reláciu Spektrum, dozvedeli sa tam o posmrtnom živote a „dôkaze neba“.

Autorom dielu bol kontroverzný publicista Gustáv Murín, s ktorým RTVS dohodla spoluprácu na tejto relácii v apríli. V Murínovom príspevku opisoval moderátor zážitky pacientov, ktorí prekonali klinickú smrť.

„Málokto však vie, že tieto zážitky laikov doplnil americký neurochirurg, Eben Alexander z Harvardu,“ prihováral sa poslucháčom moderátor Milan Jeluš.

Alexander sa dostal do kómy pre zápal mozgových blán. „Opísal to slovami: po siedmich dňoch v kóme, keď ľudská časť môjho mozgu, neokortex, bola neaktívna, som zažil niečo také hlboké, že mi to dalo vedecký dôvod veriť v existenciu vedomia po smrti.“

Podľa príspevku sa Alexandrovo vedomie „oslobodené od mozgu“ vydalo do novej, širšej dimenzie, ktorej existencii by predtým neveril.

Novinka, ale šesť rokov stará

RTVS reláciu Spektrum na webe prezentuje ako „tri novinky zo sveta vedy a techniky“, vysiela ju od pondelka do piatka na Rádiu Slovensko a má necelé tri minúty.

„Novinka“, ktorú si do stredajšieho vydania vybral Murín, má v skutočnosti šesť rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie