Denník N

Maďarské školstvo prevezme minister, ktorý šíri pavedy a konšpirácie

Podľa nového ministra fyzika dokázala existenciu Boha a ak dodržíte desať prikázaní, vyhnú sa vám skoro všetky smrteľné choroby.

Zostavovanie novej maďarskej vlády, na rozdiel od Česka či Slovenska, veľa pozornosti nepútalo. Je to logické, vládny Fidesz nepotrebuje koaličného partnera a o všetkom rozhoduje jeho šéf a staronový premiér Viktor Orbán. Stačilo teda počkať, až capo di tutti capi oznámi svoju osvietenú vôľu.

To však neznamená, že minulý týždeň zverejnený zoznam ministrov neobsahuje zaujímavé mená a neprináša niekoľko poučení. Nepríjemným prekvapením pre mnohých je napríklad nový šéf ministerstva ľudských zdrojov. Rezort, ktorý má na starosti aj vedu a školstvo, povedie človek, ktorý zatiaľ získaval pozornosť verejnosti najmä šírením pavied a konšpiračných teórií.

Keď Orbán v roku 2010 opäť prevzal moc, chcel vytvoriť zdanie, že znižuje byrokraciu a náklady na verejnú správu. Tento dojem sa snažil navodiť napríklad tým, že znížil počet ministerstiev. V praxi to znamenalo len toľko, že sa niekoľko ministerstiev zlúčilo v obrie rezorty a ich v minulosti samostatné časti už namiesto ministrov riadili len štátni tajomníci.

Byrokracia v nových rezortoch však aj vďaka tuhej centralizácii utešene rástla ďalej. Maďarsko nikdy nemalo toľko štátnych tajomníkov, podtajomníkov, povereníkov a poradcov, ako v posledných rokoch. Výdavky na vysokých štátnych funkcionárov neklesli, práve naopak.

Jedným z takýchto nových monštróznych rezortov sa stalo takzvané ministerstvo ľudských zdrojov (EMMI), v ktorom sa zlúčili bývalé ministerstvá školstva a kultúry, zdravotníctva, práce a sociálnych vecí. Nový úrad nemal príliš šťastie na svojich šéfov.

Odchádzajúcim ministrom je Zoltán Balog, pôvodným povolaním protestantský pastor, známy svojimi ultrakonzervatívnymi názormi napríklad na postavenie žien alebo Rómov v spoločnosti. Jeho nástupca však môže byť ešte väčší problém.

Onkológ so známosťami

Miklós Kásler nie je jednoznačná postava. Na jednej strane je to uznávaný onkológ, ktorý už 25 rokov bez prerušenia šéfuje Celoštátnemu onkologickému ústavu. Aj podľa svojich kritikov je schopným manažérom a výborným lobistom, ktorý v krajine presadil veľmi dôležitú centralizáciu onkologickej liečby a zaviedol v nej poriadok, píše vo svojom veľkom portréte Káslera týždenník Magyar Narancs.

Podľa iných však riadi onkológiu vo feudálnom štýle,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Voľby v Maďarsku

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie